Rakennetun ympäristön yhteys fyysiseen aktiivisuuteen ikääntyvillä kuudessa eurooppalaisessa maassa - Rintamäki, Iida-Maria (2013)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ikääntyneiden eurooppalaisten kokemuksia fyysisestä elinympäristöstään sekä selvittää heidän fyysisen aktiivisuutensa määrää. Pyrkimyksenä oli myös tutkia rakennetun ympäristön kokemisen yhteyttä ikääntyneiden päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen: liikuntakertojen useuteen sekä kävelyn määrään. Tutkimuksessa selvitettiin myös ympäristön kokemisen ja fyysisen aktiivisuuden yhteyttä taustatekijöihin, kuten sukupuoleen, terveydentilaan ja painoindeksiin. Tutkimuksella haluttiin myös saada tietoa siitä, mitä ympäristötekijöitä muokkaamalla voitaisiin ikääntyvien aikuisten fyysistä aktiivisuutta, ja sitä kautta heidän hyvinvointiaan, ylläpitää ja parantaa. Tutkimuksen kohdejoukkona olivat yli 60 -vuotiaat ikääntyneet kuudesta Euroopan maasta: Suomesta, Ruotsista, Iso-Britanniasta, Italiasta, Kreikasta sekä Virosta. Vastaajia oli yhteensä 1385 (n=1385), joista naisia oli 872 (63.1 %) ja miehiä 511 (36.9 %). Aineisto kerättiin kyselylomakkeella. Suomessa kyselylomake postitettiin satunnaisotannalla valitulle joukolle. Tutkimuksessa havaittiin eurooppalaisten ikääntyvien olevan kohtalaisen tyytyväisiä elinympäristöönsä. Suomalaiset olivat ympäristöönsä kaikkein tyytyväisimpiä. Suomalaiset näkivät puutteita vain naapurustonsa aktiivisuudessa. Vähiten tyytyväisiä ympäristöön oltiin Kreikassa sekä Italiassa. Eniten puutteita elinympäristössä nähtiin olevan liikenteen vilkkaudessa ja jalankulkuväylien kunnossa sekä naapuruston aktiivisuudessa. Ikääntyneet käyttivät fyysiseen aktiivisuuteen päivittäin aikaa keskimäärin 190 minuuttia. Tästä ajasta kävelyyn käytettiin 74 minuuttia, lievästi raskaisiin aktiviteetteihin käytettiin 68 minuuttia ja raskaisiin aktiviteetteihin 48 minuuttia päivässä. Tutkimuksen aktiivisimpia olivat kreikkalaiset (240 min/pv) ja vähiten aktiivisia Iso - Britannialaiset (111 min/pv). Suomalaiset käyttivät fyysiseen aktiivisuuteen päivässä 177 minuuttia. Miehet olivat naisia aktiivisempia eron ollessa 24 minuuttia päivää kohden. Tutkimuksessa havaittiin käänteinen yhteys ympäristön kokemisen ja fyysisen aktiivisuuden välillä. Mitä huonompana ikääntyneet kokivat ympäristönsä, sitä aktiivisempia he olivat (p = .005). Huonoksi ympäristönsä kokevat käyttivät fyysiseen aktiivisuuteen päivässä keskimäärin 302 minuuttia. Myös aineistosta eroteltu aktiivisten ryhmä koki ympäristön inaktiivisia huonompana.