Loppuun kerrottu katastrofi : isoviha unohtuvana suullisena perinteenä - Mantila, Matti (2013)
Tutkimus käsittelee Isossakyrössä 1800-luvun lopulta 1960-luvun puoliväliin kerrottua perimä-tietoa isostavihasta. Isossakyrössä käytiin 19.2.1714 Napuen taistelu, jonka jälkeen katsotaan isonvihan ajan Suomessa alkaneen. Kasakat majailivat alueella sekä ryöstivät, kiduttivat ja tap-poivat ihmisiä. Tutkimuksessa selvitetään isostavihasta kertovan perimätiedon kertojien piirtei-tä, perimätiedon taakse kätkeytyvää mentaliteettia ja perimätiedon kuihtumista 1950-luvun jäl-keen.