Constructing endothelial-specific hypoxia-regulated vectors - Laitalainen, Jarkko (2013)
Soluspesifinen geenien ilmentyminen on molekyylibiologian yksi suurista tutkimusalueista. Geenit aktivoituvat eri solutyypeissä eri tavoin, vaikka soluissa on sama geneettinen perimä. Tutkimuksissa on löydetty useita tekijöitä mm. enhanserit ja enhanseri-RNA molekyylit, jotka vaikuttavat mm. solukohtaiseen geenin ilmentymiseen. Enhanserit ovat alueita genomissa, jotka sitovat proteiineja ja vuorovaikuttavat transkriptiokompleksin kanssa lisäten geenin transkriptiota. Enhanseri-RNA:t ovat enhaserialueilta tuottettuja RNA-molekyylejä. Geenin ilmentymiseen vaikuttaa todella moniulotteinen säätelyjärjestelmä, kun mukaan lasketaan kaikki transkriptioon ja translaatioon vaikuttavat tekijät.