Rakenteellisen sosiaalityön mahdollisuuksia aikuissosiaalityössä - Baltzar, Susanna (2013)
Tutkimukseni tehtävä on selvittää rakenteellisen sosiaalityön mahdollisuuksia aikuissosiaalityössä. Tutkielmassani selvitän mikä on haastattelemieni sosiaalityöntekijöiden oman ymmärryksen mukainen määrittely rakenteellisesta sosiaalityöstä. Lisäksi selvitän miten rakenteellisen sosiaalityön näkökulmia voitaisiin sosiaalityöntekijöiden mielestä toteuttaa aikuissosiaalityön kontekstissa sekä minkä tekijöiden nähdään vaikuttavan rakenteellisen sosiaalityön toteuttamisen mahdollisuuksiin aikuissosiaalityössä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on käytetty niin kansainvälistä kuin suomalaista rakenteelliseen sosiaalityöhön liittyvää kirjallisuutta. Rakenteellisen sosiaalityön olen liittänyt sosiaalityön angloamerikkalaisiin perinteisiin sekä radikaalin sosiaalityön historiaan. Rakenteellinen sosiaalityö voidaan ymmärtää kapeasti sosiaalipolitiikkana ja tiedon tuottamisena tai laajasti yhteiskunnallisena muutostyönä, asiakastyön käytänteinä ja yhteisöllisenä työskentelynä. Tutkimuksen aineisto koostuu kahdesta sosiaalityöntekijöiden ryhmähaastattelusta, jotka on tehty lokakuun 2013 aikana. Aineisto on analysoitu teoriasidonnaisesti, teemoittelemalla. Sosiaalityöntekijät määrittelivät rakenteellisen sosiaalityön alueellisena ja yhteisöllisenä työnä, vaikuttamisena sekä tiedon tuottamisena ja välittämisenä. Rakenteellisen sosiaalityön näkökulmien näyttäytymistä tarkastelin neljän teeman kautta: 1) rakenteellisen sosiaalityön käytäntö yhteiskunnallisena muutostyönä sekä palvelujärjestelmään vaikuttamisena, 2) asiakastyön käytäntöinä, 3) alueellisen näkökulman hyödyntämisenä sekä 4) rakenteellisen sosiaalityön käytäntö tiedon muodostuksena ja välittämisenä. Parhaiten rakenteellisen sosiaalityön näkökulmia voitiin haastattelujen perusteella toteuttaa tiedon tuottamisena ja välittämisenä sekä palvelujärjestelmään vaikuttamisena, erityisesti sosiaaliaseman ja sosiaalityön palvelujen tasolla. Lisäksi asiakastyön kunnioittavina, asiakaslähtöisinä käytäntöinä ja asiakkaiden ohjaamisena itseapu- ja vertaisryhmiin. Sekä alueellisen näkökulman hyödyntämisenä, erityisesti alueen suunnitteluun osallistumisena ja toimijoiden välisenä yhteistyönä. Rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiseen näytti haastattelujen perusteella vaikuttavan johto ja organisaation rakenteet, työn resurssit sekä sosiaalityöntekijöiden oma suhtautuminen.