Eron dialogi, eettinen dialogi : Luce Irigarayn filosofinen teksti tekoina Sukupuolieron etiikka -teoksessa - Palander, Riikka (2013)
Tässä tutkielmassa tarkoitukseni on tarkastella ranskalaisen feministifilosofi Luce Irigarayn (s.1930) filosofisen kirjoittamisen, lukemisen ja tulkinnan tapoja Sukupuolieron etiikka -teoksessa. Keskityn erityisesti tarkastelemaan Irigarayn erityistä tapaa käydä dialogia filosofian historian klassikkotekstien kanssa. Johtopäätökseni on, että Irigarayn filosofinen teksti kommunikoi useilla eri tekstin tasoilla, mistä syystä hänen filosofiansa ymmärtäminen edellyttää mahdollisimman laajaa tulkinnan näkökulmaa: filosofisen tekstin tyyli, valinnat ja motiivit on käsitettävä osaksi hänen ajatteluaan. Pyrin osoittamaan, että Irigarayn filosofinen teksti sisältää ns. tekstuaalisia tekoja, ja olen valinnut tutkielmaani kaksi luentoa Sukupuolieron etiikka -teoksesta, jotka havainnollistavat konkreettisesti tällaista strategista kirjoittamisen tapaa. Luennot käsittelevät Aristoteleen paikan filosofiaa ja Emmanuel Levinasin käsitystä eroottisesta rakkaudesta. Esittelen nämä filosofiset klassikkotekstit pääpiirteittäin standardikommentaarien avulla ja vertaan niitä Irigarayn tulkintaan.