Taide ja kulttuuri -opintojakso osana nuorisoasteen ammatillista peruskoulutusta : ammatillisten opettajien näkemyksiä Taide ja kulttuuri -opintojaksosta - Tikkakoski, Ulla (2013)
Pro gradu -tutkielmani aihe tarkastelee yhden opintoviikon, eli noin neljänkymmenen tunnin laajuista taide ja kulttuuri -opintojaksoa osana nuorisoasteen ammatillista peruskoulutusta. Tutkielmani tavoitteena on muun muassa selvittää, millaiset ovat opettajana toimimisen lähtökohdat kyseisessä tehtävässä, miten opettajat mieltävät opintojakson merkityksen sekä keskeiset tavoitteet, millaisin sisällöin opetus toteutuu, sekä millaisia kehittämistarpeita opintojakso opettajien mielestä pitää sisällään. Tutkimusongelmani tiivistyy kysymykseen ”millainen on Taide ja kulttuuri -opintojakso osana nuorisoasteen ammatillista peruskoulutusta”. Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta, jonka tarkoituksena on tuottaa ammattitaidon harjoittamisen tai yrittäjyyden kannalta tarpeellisia tietoja, taitoja ja valmiuksia. Ammatillisen perustutkinnon laajuus on satakaksikymmentä opintoviikkoa, opiskelun kestäessä yleensä noin kolme vuotta. Tutkimukseni on kvalitatiivinen ja tutkimusaineistoni koostuu seitsemän ammatillisen opettajan haastattelusta.