Yksilöllinen kieli arvoyhteisössä : tunteiden ja arvottamisen ilmaiseminen henkilökohtaisissa kirjoituksissa - Heiskanen, Tuija (2013)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tunteiden ja arvottamisen ilmaisuja henkilökohtaisissa kirjoituksissa. Näitä ilmaisuja on tutkittu aiemmin Suomessa melko vähän, joten tämän tutkielman myötä näkemys erilaisissa ilmaisukeinoista täydentyy. Tutkielman aineisto on kerätty arvoyhteisöstä, pienestä kristillisestä seurakunnasta. Tutkielmassani pyrin vastaamaan kahteen tutkimuskysymykseen: Millaisia tunteiden ja arvottamisen ilmaisuja aineistossa esiintyy? Millaisiin aiheisiin tunteiden ja arvottamisen ilmaisut aineistossa liittyvät? Näihin kysymyksiin vastaamalla pyrin täydentämään kuvaa erilaisista tunteiden ja arvottamisen ilmaisukeinoista sekä tarkastelemaan erään yhteisön jäsenten kielellistä monimuotoisuutta. Tutkielmassa hyödynnetään systeemis-funktionaaliseen kielioppiin pohjautuvaa suhtautumisen teoriaa. Sen lisäksi tutkielman teoriaosuudessa pohditaan lyhyesti muutamia yksilön kieleen vaikuttavia tekijöitä: sukupuolta, ikää ja yhteisöä. Näiden mahdollista vaikutusta kirjoittajien kieleen pohditaan lyhyesti myös aineiston analyysissä. Aineistona toimii arvoyhteisön jäseniltä kerätyt tekstinäytteet, joita on yhteensä 24 kappaletta. Näissä tekstinäytteissä näytteenantajat ovat kirjoittaneet jostain heille itselleen tärkeästä aiheesta valitsemastaan näkökulmasta. Tekstinäytteet on kirjoitettu anonyymisti, vain kirjoittajien ikä, sukupuoli ja koulutustaso on kysytty. Aineiston analyysistä käy ilmi, että yhteisön arvot näkyvät erityisesti Jumalaa ja Jeesusta arvottavien ilmaisujen voimakkuudessa ja tarkkuudessa. Yksilöllisyys puolestaan ilmenee muun muassa erilaisten ilmaisutapojen käytössä. Aineiston perusteella ei kuitenkaan voida sanoa eri taustatekijöiden vaikutuksesta yksilön kieleen. Tämän tutkielman tulokset kuitenkin antavat kuitenkin viitteitä erilaisista jatkotutkimusmahdollisuuksista. Esimerkiksi tunteiden ja arvottamisen ilmaisujen tarkastelu eri arvoyhteisöjen välillä voisi olla hyödyllinen.