Lakitekstistä koodiin - miten Internet on muuttanut käsityksiä sananvapaudesta? - Valve, Jussi (2013)
Valve, Jussi Tapio Lakitekstistä koodiin - miten Internet on muuttanut käsityksiä sananvapaudesta? Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 32 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Moilanen, Panu Sananvapaudesta ja sen rajoista on kiistelty viime vuosina kenties enemmän kuin koskaan. Suurimpana syynä tähän kiistaan on tietoverkkojen, erityisesti Internetin tuoma muutos viestinnän kenttään. Tässä opinnäytetyössä selvite-tään, miten Internet on vaikuttanut käsityksiin sananvapaudesta. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena keskittyen erityisesti Internetin viestintävä-lineenä sananvapaudelle tuomiin uusin mahdollisuuksiin ja uhkiin, sekä näiden realisoitumiseen. Tutkielman perusteella vaikuttaa siltä, että Internetin myötä sananvapaus on muuttunut enemmän yksilön oikeuksia korostavaan suuntaan. Toinen merkittävä seikka on erilaisten tiedon kulkua rajoittavien tekijöiden, jopa sensuurin nouseminen uudelleen esiin. Kolmanneksi voidaan nostaa esiin sananvapauden sääntelyn siirtyminen säädöksistä ja lakituvista yhä vahvem-min teknisiin ratkaisuihin.