Summary: | Tutkielman tarkoituksena on selvittää ruoan sosiologiaan kuuluvan ateriatutkimuksen näkökulmasta, miten suomalaiset bloggaajat kuvaavat jouluateriaa suhteessa ruokaperinteeseen julkisissa, ainakin osin englanninkielisissä blogeissa ja millaisena joulun ajan aterioiden sosiaalinen järjestys esitetään. Aineisto koostuu 13 julkisesta blogista.
Luonteeltaan tutkimus on laadullista sisällönanalyysiä. Analyysi pohjautuu niin kutsuttuun pohjoismaiseen aterian sosiaalisen järjestyksen analysointimenetelmään ja pyrkii selvittämään mitä joulun ajan aterioilla syödään ja miten ruokalajit valmistetaan ja tarjoillaan sekä missä ateriat syödään, keitä aterioille osallistuu ja kuka valmistaa ruoan. Aineistoa tarkastellaan myös sen suhteen, missä määrin jouluruokailujen toteutus noudattaa perinnettä ja miten bloggaajat kuvaavat suhdettaan perinteeseen.
Tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset bloggaajat ovat tietoisia suomalaisesta jouluruokaperinteestä ja että he kommentoivat ja selittävät mahdollisia poikkeamia siitä. Tutkimuksessa selvisi myös, että bloggaajien tulkinta ruokalajien jouluisuudesta pohjautui henkilökohtaisen kokemusmaailman sijaan heidän käsitykseensä kansallisesta perinteisestä jouluateriasta. Edelleen tutkimuksessa selvisi, että bloggaajat kokivat erityisen tärkeiksi joulunajan ruokailuun liittyvistä säännöistä ne, jotka koskivat sopivia ruokalajeja ja ruokaseuraa. Niin sanottu kunnon jouluateria oli bloggaajille perheen kanssa jaettu, kinkkua, laatikoita, kalaa ja rosollia sisältävä ateria. Sen sijaan aterian tarjolle panoon ja aterian elementtien yhdistelyyn liittyvät säännöt eivät osoittautuneet keskeisiksi.
|