Roolit hajautettujen tiimien verkkokokouksissa - Krapu, Raisa (2013)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli kuvata millaisia rooleja hajautettujen tiimien verkkokokouksissa ilmenee ja tarkastella mittkä roolit korostuvat ja mitkä jäävät taka-alalle virtuaalisen ryhmän vuorovaikutuksessa. Tutkittavaa ilmiötä lähestyttiin käyttämällä aineistonkeruussa systemaattista havainnointia. Tutkielmassa havainnoitiin Connect Pro -verkkokokoussovellusta käyttäviä työryhmiä. Havainnoitava aineisto koostui viidestä verkkokokoustallenteesta. Tuloksissa käy ilmi, että verkkokokouksessa joitakin rooleja ilmenee useammin kuin kasvokkain tapaavan ryhmän toiminnassa. Näitä ovat muun muassa etsijä, rohkaisija ja portinvartija. Jotkut roolit muuttuvat ja niihin voidaan liittää uusia osallistumisen tapoja. Esimerkiksi tallentajan rooli laajenee käsittämään verkkokokouksen työkalujen ja internetin tarjoamien mahdollisuuksien käyttämisen ryhmän toiminnan edistämiseksi. Perinteisestä kokoustilanteesta poikkeavana uutena roolina voidaan nähdä teknisen tukihenkilön rooli. Tuloksia on mahdollista soveltaa muun muassa hajautettujen tiimien työtapojen suunnittelussa, tiimien muodostamisessa, rekrytoinnissa ja verkkokokoussovellusten käyttöliittymäsuunnittelussa. Erilaisten roolien merkitystä ja perinteisten roolien muuttumista ymmärtämällä voidaan tietoisesti pyrkiä kehittämään ryhmän toimintaa ja tehokkuutta verkkokokouksissa.