Communication in a mobile space : a geosemiotic study of mobility as a communicated item and the use of English in emplaced signs - Ålander, Iikka (2013)
Globalisoituva maailma nivoutuu monimutkaisella tavalla useiksi sosiaalisiksi tiloiksi ja tässä prosessissa liikkuvuuden kasvulla ja levittäytymisellä on merkittävä osa. Historiallisesti periferiset alueet liittyvät osaksi globaalia maailmaa lentokenttien, rautateiden ja tieverkkojen tuodessa mukanaan ihmisvirtoja, jotka aikaansaavat kulttuurisia ja kielellisiä muutoksia. Keskellä näitä muutoksia ovat sekä liikkuvuutta varten rakennetut ympäristöt, eli mobiilit tilat, että nykyajan globaali kieli, englanti. Tätä taustaa vasten asettuvan tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa mobiileja tiloja kommunikatiivisina ympäristöinä tutkimalla näihin tiloihin sijoitettuja tekstejä sekä niiden välityksellä tapahtuvaa kommunikaatiota Jyväskylän Matkakeskuksella. Osana tämän kommunikaation tarkastelua tarkastellaan myös englannin roolia mobiiliuden viestimisessä. Tämän lisäksi tutkimuksen on tarkoitus testata geosemioottista lähestymistapaa ja sen soveltumista metodologian pohjaksi ja näin mahdollistaa tutkimuskenttällä käytävään metodologiseen keskusteluun osallistuminen. Aineisto koostuu 128 valokuvasta sekä Matkakeskuksella observoidun sosiaalisen vuorovaikutuksen pohjalta tehdyistä muistiinpanoista. Tuloksien perusteella mobiili tila on kommunikatiivisena ympäristönä tiukasti kontrolloitu. Tämä oli nähtävissä niin rajoittuneessa sosiaalisen vuorovaikutuksen kentässä, sijoitetun tekstin tarkassa hallinnoimisessa, kuin mobiiliuden konventionalisoituneessa viestimisessä. Englannin käyttämisen viestinnälliset funktiot eivät rajoittuneet pelkästään kommunikatiivisten tarpeiden täyttämiseen, vaan englantia käytettiin myös viestimään mobiiliutta luomalla konnotaatioita globaaliin liikkuvuuteen. Geosemiotiikan käyttäminen metodologian perustana tuotti odotettuja tuloksia ja kykeni tarjoamaan riittävän laajan teoreettisen pohjan sijoitettujen tekstien tarkastelemiseen useista näkökulmista. Sijoitettujen tekstien metodologioita koskevan keskustelun kommentointi havaintojen pohjalta todettiin mahdolliseksi ja johtopäätöksenä todettiin, että metodologioiden tarkempi muotoilu mahdollistaisi uusien teorioiden muodostuksen.