Lääkkeiden rauhoittavan kokonaiskuormituksen yhteys kaatumistapaturmiin lonkkamurtumasta toipuvilla ikääntyneillä henkilöillä - Vuoksenranta, Suvi (2013)
Ikääntyneiden määrän kasvun myötä ikääntyneiden kaatumistapaturmat lisääntyvät. Kaatumistapaturman yksi vakavimmista seurauksista on lonkkamurtuma, myös niiden määrä lisääntyy. Lääkkeiden käytön tiedetään olevan yhteydessä ikääntyneiden kaatumistapaturmiin. Ikääntyneiden lääkkeiden käyttö on kasvussa. Osa ikääntyneiden käyttämistä lääkkeistä on vaikutuksiltaan rauhoittavia. Lääkkeen rauhoittava vaikutus voi olla lääkkeen varsinainen käyttöaihe tai se voi olla haitta- tai sivuvaikutus. Tässä pro gradu-tutkielmassa selvitetään onko lääkkeiden rauhoittavalla kokonaiskuormalla yhteyttä yli 60-vuotiaiden kotona asuvien lonkkamurtumasta toipuvien henkilöiden kaatumistapaturmiin. Tutkimukseen osallistui Keski-Suomen keskussairaalassa 1.3.2008–31.12.2010 välisenä aikana leikatut lonkkamurtumapotilaat. Tutkimuksen sisäänottokriteereinä oli asuminen Jyväskylässä tai Jyväskylän lähikunnassa, yli 60 vuoden ikä, asuminen kotona tai palvelutalossa ilman yövalvontaa ja itsenäinen liikkuminen. Alkumittauksiin kutsuttiin 136 henkilöä. Tutkimuksesta suljettiin pois 55 henkilöä. Kaiken kaikkiaan tutkimukseen otettiin mukaan 81 henkilöä. Tutkittavilta kerättiin lääkitystiedot kyselylomakkeella. Lääkkeiden käyttö varmistettiin terveydenhoitajan ja tarvittaessa lääkärintarkastuksen yhteydessä. Lääkkeet koodattiin sen mukaan onko niillä rauhoittavaa vaikutusta. Koodien avulla laskettiin henkilön käyttämien lääkkeiden rauhoittava kokonaiskuorma. Kaatumisia sisätiloissa ja kaatumisia ulkona seurattiin kyselylomakkeella kolmen kuukauden ajalta alkumittausten jälkeen. Lääkkeiden rauhoittavan kokonaiskuorman ja kaatumisten välistä suhdetta arvioitiin logistisen regressioanalyysin avulla. Kaatuneiden ryhmä ei eronnut käytettyjen lääkkeiden rauhoittavan kokonaiskuorman suhteen ei-kaatuneiden henkilöiden ryhmästä. Sisällä kaatuneiden ryhmä erosi tilastollisesti merkitsevästi käytettyjen lääkkeiden rauhoittavan kuorman suhteen ei- sisällä kaatuneiden ryhmästä. Logistisessa regressioanalyysissä rauhoittavien lääkkeiden käyttö ei ollut yhteydessä kaatumisiin silloin, kun yhteyttä tarkasteltiin kaikkien kaatumisten osalta. Rauhoittavien lääkkeiden käyttö sen sijaan lisäsi sisällä kaatumisen riskin yli kolmenkertaiseksi verrattuna niihin, joilla ei ollut käytössä rauhoittavaa lääkettä. Kaatumisten ja lääkkeiden rauhoittavan kuorman yhteyttä olisi jatkossa hyvä tutkia lisää suuremmalla tutkimusjoukolla.