Jazzia peruskoulussa ja lukiossa - Karvonen, Jarmo (2004)
Keskeinen teema tutkielmassa oli peruskoulun yläluokkalaisten ja lukiolaisten kokemus jazzista. Alkuolettamuksena oli käsitys jazzista melko vaikeasti lähestyttävänä musiikkina nuorten keskuudessa. Tutkielman tavoite on osaltaan lisätä tietoa ja ymmärrystä nuorten suhteesta jazziin, ja tätä kautta parantaa esimerkiksi musiikkikasvattajien keinoja saavuttaa nuoria vähemmän suosittujen tai –tunnettujen musiikinlajien opetuksessa. Tarkastelin aihetta muun muassa iän, sukupuolen ja kaveripiirin vaikutuksesta musiikkimakuun. Näkökulma tutkielmassa on sosiaalipsykologinen. Aineiston keräsin teemahaastattelulla neljältä yläluokkalaiselta ja neljältä lukiolaiselta nuorelta. Haastatteluista nousi esille pääteemoja, joita analysoitiin. Jazz assosioituu näillä nuorilla lähes aina elokuviin. Nuorten kokemukset jazzista olivat sekä myönteisiä että kielteisiä. Myönteisiä seikkoja olivat jazzin energisyys ja yllätyksellisyys. Kielteisiä puolia olivat sekavuus, vanhanaikaisuus ja yksitoikkoisuus. Jazz oli käsitteenä ja musiikkina nuorille vierasta. Iällä ja sukupuolella ei ollut merkittävästi vaikutusta nuorten kokemukseen ja käsitykseen jazzista. Päätännössä nousi esille koulun rooli eri musiikkikultuureihin tutustuttajana joustavien opetussuunnitelmien puitteissa. Jazz oli musiikkina niin vierasta, että liiallisen vieraitten musiikillisten elementtien vuoksi sitä ei koettu mielekkäänä.