NFC-maksaminen : mahdollisuudet ja haasteet käyttäjän näkökulmasta - Lehtonen, Sami (2013)
Mobiilit päätelaitteet ja niitä käyttävien kuluttajien määrä on lisääntynyt nopeasti viime vuosien aikana, mikä tuo uusia mahdollisuuksia erilaisille mobiilin maksamisen sovelluksille. Tässä tutkielmassa paneuduttiin kirjallisuuskatsauksen avulla Near Field Communication -teknologian eli NFC:n ominaisuuksiin sekä NFC-maksamiseen liittyvien mahdollisuuksien ja haasteiden erityispiirteisiin käyttäjän näkökulmasta. Tutkimustuloksina todettiin NFC-maksamisella olevan huomattava määrä kehittäjiä ja muita tukijoita takanaan, mikä edesauttaa nopeaa teknologista kehitystä. NFC:llä vaikuttaisikin olevan hyvät mahdollisuudet kilpailla muiden elektronisten maksutapojen kanssa. NFC-maksamisen helppous ja vaivattomuus nähtiin kuluttajiin vetoavina ominaisuuksina ja mobiilien päätelaitteiden käytön voimakas kasvu todettiin hyväksi lähtökohdaksi maksamismuodon yleistymiselle. Keskeisiksi haasteiksi tunnistettiin sidosryhmien suuri määrä ja yleisesti hyväksyttyjen käytäntöjen puute, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti käyttäjien asenteisiin uutta teknologiaa kohtaan. Lisäksi tutkielmassa korostuvat käyttäjien ennakkoluulot uuden langattoman teknologian tietoturvaa ja turvallisuutta kohtaan. Tutkimuksessa todettiin samalla NFCmaksamisen mahdollisuuksia ja haasteita koskevan puolueettoman kirjallisuuden vähyys. Olemassa oleva kirjallisuus näyttäisi myös painottuvan selvästi enemmän humanistiseen kuin tekniseen näkökulmaan.