Vad är jultomten gjort av? : representationerna av jultomten på två webbplatser - Harju, Minna (2013)
Tutkielmassa tarkastellaan joulupukin representaatioiden rakentumista yhdellä suomalaisella ja yhdellä ruotsalaisella verkkosivustolla. Aiheen tutkiminen on kiinnostavaa sillä fiktiivisiä hahmoja ei juuri ole ennen tutkittu diskurssintutkimuksen keinoin. Fiktiiviset hahmot ja asiat, sekä niihin liittyvät tarinat vaikuttavat kuitenkin yhteiskuntaamme, uskomuksiimme ja käyttäytymiseemme. Joulupukkia kuvaavia multimodaalisia tekstejä on analysoitu käyttäen hyväksi representaation ja diskurssien käsitteitä. Pyrin vastaamaan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) Millaiset representaatiot Joulupukista on rakennettu? 2) Mitä diskursseja on käytetty Joulupukin merkityksellisestämisessä? 3) Mitä semioottisia resursseja on hyödynnetty representaatioiden rakentamisessa? Joulupukin representaatioilla oli odotettavasti huomattavia samankaltaisuuksia. Useat samat diskurssit olivat hyvin tunnistettavissa molemmista teksteistä. Niitä oli kuitenkin hyödynnetty eri tavoin ja määrin. Ruotsalaisen sivuston pukki oli satumaisempi, vanhanaikaisempi ja keskittyi enemmän kasvatukselliseen rooliinsa. Suomalaisen sivuston pukki oli modernimpi, kansainvälisesti orientoituneempi ja enemmän meidän yhteiskuntamme kuin satumaailman asukas. Tekstit koostuivat visuaalisista ja verbaalisista osista. Kummastakin resurssista oli ammennettu useita merkityksellistämiskeinoja, esimerkiksi kieliopillisia- ja sanavalintoja, tekstityyppejä, eri kieliä, kompositioita ja perspektiivejä.