FIM® -mittari AVH potilaiden toimintakyvyn muutoksen seurannassa - Seppänen, Tytti (2013)
Luotettavan tiedon saaminen aivoverenkiertohäiriöön sairastuneiden toimintakyvystä ja toimintakyvyn muutoksista on tärkeää kuntoutustarpeen ja kuntoutuksen vaikuttavuuden arvioimiseksi. Aivoverenkiertohäiriöistä (AVH) seuraa usein pitkäaikaisia tai pysyviä oireita, jotka vaikuttavat sairastuneen henkilön toimintakykyyn. FIM® -järjestelmä on toimintakyvyn ja avuntarpeen seuranta- ja arviointikokonaisuus, jota hyödynnetään muun kuntoutumisessa tapahtuvan muutoksen ja vaikuttavuuden arvioimisessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella FIM® -toimintakyvyn ja avuntarpeen mittarilla mitattua motorista ja kognitiivista toimintakykyä ja toimintakyvyn muutosta AVH potilailla. Muutosta analysoitiin sairauden akuutissa, subakuutissa ja kroonisessa vaiheessa, oikean ja vasemman hemisfäärin vaurioissa, naisilla ja miehillä, 36 päivän seurannan aikana. Tutkimusaineisto koostui 1.1.2010 – 31.12.2012 välisenä aikana FIM® -mittarilla ja RehabFIM™ -tietojärjestelmän avulla kerätyistä tiedoista. Analyysit tehtiin aivoverenkiertohäiriöitä sairastaville henkilöille, joille oli suoritettu toimintakyvyn alku- ja loppuarvioinnit. Materiaalina oli 1983 miestä ja 1526 naista (yht. 3509), keski-ikä 68 vuotta (16v – 102v). Analyysimenetelminä käytettiin ristiintaulukointia, riippumattomien ryhmien t-testiä ja verrannollisten parien t-testiä sekä yksi- ja monisuuntaista varianssianalyysiä. Tuloksista ilmeni, että FIM® -toimintakykymittarilla arvioidussa AVH -potilaiden toimintakyvyssä tapahtui positiivista muutosta alku- ja loppuarvioinnin välillä motorisella ja kognitiivisella osa-alueella. Sukupuolella ei ollut eroa toimintakyvyn muutoksessa, mutta iällä oli merkitystä. Muutosta oli havaittavissa sairauden akuutissa, subakuutissa ja kroonisessa vaiheessa, muutos oli kaikissa ryhmissä tilastollisesti erittäin merkitsevää. Sillä, sairastiko vasemman tai oikean hemisfäärin vauriota, ei ollut vaikutusta kokonaispistemuutokseen. FIM®- mittari on herkkä mittamaan AVH -potilaiden toimintakykyä ja toimintakyvyssä tapahtuvaa muutosta sairauden akuutissa, subakuutissa ja kroonisessa vaiheessa. Tehokas ja tarkka mittari auttaa kohdentamaan kuntoutuksen oikeaan aikaan ja takaa näin parhaat mahdolliset tulokset henkilön toimintakyvyn parantumiselle.