Hahaha! - teman och kulturella inslag i svensk och finsk ståuppkomik - Ketolainen, Saara (2013)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkimuskohteena on stand up -komiikka. Stand up -komiikka on suhteellisen uusi ja vähän tutkittu viihdemuoto; se kuitenkin kuvastaa nykymaailmaa ja yhteis-kuntaa, ja on siksi mielestäni antoisa tutkimusaihe. Tarkoituksenani on tämän tutkielman myötä antaa yleiskuva suomalaisesta ja ruotsalaisesta stand up -komiikasta. Tutkimuskysymykseni yhdistelevät kahta isoa teemaa, kulttuuria ja huumoria. Tavoitteena on selvittää, millaisia tee-moja koomikot käsittelevät esityksissään sekä analysoida aineistoa kulttuurinäkökulmasta. Jat-kumona kahteen aiempaan tutkimuskysymykseen aion pohtia, millaisia kulttuurisidonnaisia eroja teemavalinnoissa ilmenee. Teoriapohjana tulen käyttämään Hofsteden ja Hofsteden (2005) teoriaa kulttuurienvälisistä eroista sekä perehtymään erilaisiin kulttuuri- sekä huumorimääritel-miin. Tutkimukseni aineisto koostuu 11 kokopitkästä stand up -esityksestä, ja tutkittaviin koo-mikoihin kuuluu sekä suomalaisia, ruotsalaisia että suomenruotsalaisia huumorin ammattilaisia. Tutkimukseni on kvalitatiivinen ja tutkimusmenetelmänä toimii sisällönanalyysi, joka pohjautuu aineistosta tehtyihin havaintoihin ja niiden tulkitsemiseen teoriapohjaa apuna käyttäen.