Vaihdin : kielitieteen ja semiotiikan käsitteitä visuaalisessa analyysissä - Smedman, Eero (2013)
Pro- gradu tutkielmassani haluan tuoda kielitieteen ”vaihdin”- käsitteen osaksi visuaalisen analyysin työkaluja. Keskityn tutkielmassani maalaustaiteeseen. ”Vaihdin” on kielitieteissä sana, jonka merkitys voi muuttua erilaiseksi, vaikka sen syntaksi pysyisi samana. Käsitteen lanseeraajaksi on nimetty tanskalainen kielitieteilijä Otto Jespersen, mutta se on esiintynyt myös venäläisen Roman Jakobsonin teksteissä. Maalaustaiteissa vaihdin on kuva-aihe tai objekti, jota jokin toinen taiteilija käyttää omassa tuotannossaan hyväkseen. Sen sisältö voi muuttua, vaikka lainatun objektin muoto säilyisi samankaltaisena. Yhtenä työni tarkoituksena oli tuoda semiotiikkaa ja visuaalista analyysiä lähemmäksi toisiaan.