The invasive potential of Prussian carp in Finland under the light of a novel semi-clonal reproductive mechanism - Deinhardt, Manuel (2013)
Ryhmä samaan Carassius -sukuun kuuluvia kaloja on kotiutunut Eurooppaan pääasiassa viime vuosisadalla. Tämän ryhmän koostuessa suvullisesti ja suvuttomasti lisääntyvistä sekä eri ploidioita omaavista komplekseista perinteisen lajikäsitteen soveltaminen on erittäin hankala. Polyploidiset, suvuttomasti lisääntyvät muodot on useimmiten yhdistetty synonyymin Carassius (auratus) gibelio alla, joka on yleisesti tunnettu hopearuutanana. Diploidit, suvullisesti lisääntyvät muodot luokitellaan usein samaan lajiin kuuluviksi. Kun laji levisi Euroopassa, on havaittu lajin vahvoja vaikutuksia ekosyysteemeihin ja erityisesti sukunsa ainoaan eurooppalaiseen lajiin, ruutanaan. Tässä tutkimuksessa Suomeen levinneitä hopearuutanoita tutkittiin perimällisistä ja ekologisista ominaisuuksistaan. Lisäksi gynogeneettisen eli muiden lajien sukutuotteista loisivan hopearuutanan mahdolliset maiti-isännät Suomen oloissa sekä geneettiset vuorovaikutukset näiden kanssa on selvitetty kasvatuskokeessa. Kaikki tutkitut isännät todettiin sopiviksi. Tässä tutkittu kompleksi osoittautui erittäin monimuotoiseksi sekä koostuvan yhdestä suvullisesti sekä yhdestä suvuttomasti lisääntyvästä linjasta, jotka leviävät toisistaan riippumatta. Jälkimmäinen kykenee vastaanottamaan perimää maiti-isänniltään näiden suvusta riippumatta. Muilta lajeilta tulevan geenivirran laajuus jäi selvittämättä, mutta on perusteltua esittää hopearuutanan omaksi evolutiiviseksi strategiaksi introgressiivinen gynogeneesi. Tämä selittäisi hopearuutanan menestyksen. Näiden selvitysten tuloksiin ja kirjallisuuteen perustuen arvioitiin hopearuutanan leviämismahdollisuudet Suomessa ja kotoperäiseen ruutanaan kohdistuva uhka. Arvioitiin todennäköiseksi, että gynogeneettinen hopearuutana tulee valtaamaan Etelä-Suomen ja hävittämään ruutanan. Tästä seuraa että Suomi ja Pohjoismaat kantavat suuren vastuun Euroopan ruutanan säilymisessä hopearuutanan valloittamattomilla alueillaan.