Tvåspråkighet och språklig identitet hos sverigefinländska återinvandrare - Riikonen, Anna (2013)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on tarkastella ruotsinsuomalaisten paluumuuttajien ajatuksia äidinkielestä ja kaksikielisyydestä, sekä kuvailla heidän kielellistä identiteettiään. Paluumuuttajilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaisia suomalaisia, jotka ovat asuneet Suomessa ja vähintään viisi vuotta Ruotsissa. Tavoitteena on selvittää miten paluumuuttajat määrittelevät äidinkielen ja kaksikielisyyden. Lisäksi pyritään kuvailemaan heidän suhdettaan sekä suomen että ruotsin kieleen. Tutkielmaan osallistui seitsemän paluumuuttajaa. Heidät haastateltiin kysymyslomakkeen pohjalta ja saatu aineisto analysoitiin kvalitatiivisesti sisällönanalyysiä apuna käyttäen.