Twitterin tuottaman datan tekstianalytiikka ja sovellettavuus julkishallinnossa - Nivala, Tuomas (2013)
Tässä pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan sosiaalisen median mikroblogipalvelu Twitterin tuottaman datan tekstianalytiikkaa sekä arvioidaan tämän sovellettavuutta julkishallinnon palvelukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä Twitter-datan tekstianalytiikalla voidaan tutkia, millaisia menetelmiä näissä tutkimuksissa on käytetty ja millaisia tuloksia on saatu. Julkishallinnon osalta mielenkiinnon kohteena on se, kuinka näitä menetelmiä voidaan käyttää julkishallinnon organisaatioiden tekstianalytiikassa. Twitter-datan tekstianalytiikan menetelmien osalta tutkielmassa on tehty kirjallisuuskatsaus olemassa olevaan tutkimukseen. Empiirisessä osuudessa on suoritettu puolistrukturoidut teemahaastattelut aihepiiristä julkishallinnon kohdeorganisaatioiden edustajien kanssa. Nämä organisaatiot olivat Kansaneläkelaitos (KELA) ja Terveyden ja hyvinnoinnin laitos (THL). Tutkielman tuloksina havaitaan Twitter-datan tekstianalytiikkaa voitavan käyttää hyvin laaja-alaisesti erilaisissa tutkimuksissa. Tekstianalytiikan menetelmien todettiin soveltuvan erittäin hyvin Twitterin tekstidatan hyödyntämiseen lukuun ottamatta poliittista tutkimusta. Julkishallinnon todetaan hyötyvän potentiaalisesti lukuisin tavoin sosiaalisen median luoman datan seurannasta tekstianalytiikan keinoin. Sen sijaan Twitter-datan tekstianalytiikan menetelmien soveltuvuutta julkishallinnon oman tekstimuotoisen datan käsittelyyn ei voida tämän tutkielman perusteella arvioida.