Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa

Ravitsemuksella on suuri rooli ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Urheilijoille ruokavalio on jaksamisen, palautumisen, kehittymisen ja suorituskyvyn kannalta tärkeää. Eri urheilulajeissa on erilaisia vaatimuksia ravintoaineiden määrän ja niiden jakautumisen suhteen. Tämän tutkimuksen tarko...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Laakso, Mia
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2013
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42453
_version_ 1826225817573654528
author Laakso, Mia
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Laakso, Mia Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Laakso, Mia Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Laakso, Mia
datasource_str_mv jyx
description Ravitsemuksella on suuri rooli ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Urheilijoille ruokavalio on jaksamisen, palautumisen, kehittymisen ja suorituskyvyn kannalta tärkeää. Eri urheilulajeissa on erilaisia vaatimuksia ravintoaineiden määrän ja niiden jakautumisen suhteen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää eri urheilulajien edustajien ja kuntoilijoiden ravinnon saantia sekä vertailla niitä keskenään. Menetelmät. Koehenkilöinä oli 29 urheilijaa (hiihtäjät, teholajien urheilijat ja uimarit) ja 32 kuntoilijaa (ikä 17–37), joiden ravitsemustottumuksia selvitettiin ruokapäiväkirjojen avulla. Ruokapäiväkirjat analysoitiin Nutriflow-, Nutrica- ja AivoDiet -ohjelmilla. Saatuja tuloksia verrattiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin siten, että urheilijoiden ravitsemukselliset erityispiirteet pyrittiin huomioimaan mahdollisimman hyvin kansainvälisiä urheilijatutkimuksia hyödyntäen. Tilastollinen analyysi suoritettiin PASW Statistics 18.0.1 for Windows – ohjelmalla (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA). Keskiarvot ja keskihajonnat laskettiin Microsoft Excel 2007 – ohjelmalla. Ryhmien välisten erojen analysointiin käytettiin riippumattomien otosten t-testiä. Tilastollisten merkitsevyyksien rajat asetettiin *p≤ 0.05, **p≤ 0.01 ja *** p≤ 0.001. Tulokset. Naiset. Hiihtäjänaiset saivat tutkimuksen mukaan energiaa 2042 ± 464 kcal/vrk. He saivat absoluuttisesti hiilihydraatteja 285 ± 80 g/vrk (suhteellisesti 53 ± 8 %), proteiineja 102 ± 23 g/vrk (19 ± 3 %) ja rasvaa 71 ± 25 g/vrk (28 ± 7 %). Kuntoilijanaiset saivat energiaa 1999 ± 369 kcal/vrk. He saivat vastaavasti absoluuttisesti hiilihydraatteja 235±62 g/vrk (suhteellisesti 59 ± 8 %), proteiineja 91 ± 24 g/vrk (24 ± 7 %) ja rasvoja 67 ± 18 g/vrk (17 ± 3 %). Hiihtäjänaisten rasvan prosentuaalinen osuus oli suurempi (p≤0,001) kuin kuntoilijanaisilla, mutta proteiinien (p≤0.05) ja hiilihydraattien (p≤ 0.05) osuudet olivat tilastollisesti merkitsevästi suurempia kuntoilijanaisilla. Lisäksi hiihtäjänaisten ja kuntoilijanaisten vitamiinien ja kivennäisaineiden saannissa oli useita tilastollisia merkitseviä eroja. Miehet. Teholajien miesedustajat saivat energiaa 2857 ± 617 kcal / vrk. He saivat absoluuttisesti hiilihydraatteja 308 ± 84 g/vrk (suhteellisesti 62 ± 8 %), proteiineja 163 ± 48 g/vrk (29 ± 5 %) ja rasvoja 102 ± 26 g/vrk (19 ± 4 %). Kuntoilijamiehet saivat energiaa 2829 ± 548 kcal/vrk. He saivat vastaavasti absoluuttisesti hiilihydraatteja 325 ± 62 g/vrk (suhteellisesti 59 ± 6 %), proteiineja 135 ± 47 g/vrk (24 ± 5 %) ja rasvoja 94 ± 23 g / vrk (17 ± 3 %). Teholajien miesurheilijoiden proteiinien prosentuaalinen osuus kokonaisenergiansaannista (p≤ 0.05) ja D-vitamiinien saanti (p≤ 0.05) olivat tilastollisesti merkitsevästi suurempia kuin kuntoilijamiehillä. Johtopäätökset. Tämän tutkimuksen mukaan urheilijoiden ja kuntoilijoiden ravintotulokset ovat melko lähellä vastaavia suosituksia. Kuitenkin esimerkiksi hiihtäjien hiilihydraattien saanti näyttäisi olevan liian vähäistä, vaikka tutkimuksessa ei selvitetty heidän harjoittelumääriään ko. mittausjaksolla. Myös muutamien kivennäisaineiden (kuten folaatti hiihtäjillä ja kuntoilijanaisilla) saanti näyttäisi jäävän tutkimukseen osallistuneilla liian alhaiseksi. Johtopäätökset perustuvat tässä työssä vain ravintomääriin. Sen sijaan esim. ravinnon laadukkuudesta, vuorokausiannosten määristä, annosten ajoittumisesta harjoituskertoihin ja harjoittelun kokonaismääristä ei ole mitattuja arvoja. Näin ollen jatkossa urheilijoille ja kuntoilijoille tulisi pyrkiä tekemään enemmän ruokapäiväkirjaselvityksiä ravinnon määrästä, laadukkuudesta ja annosten ajoituksista suhteessa harjoituskertoihin ja harjoittelumääriin.
first_indexed 2024-09-11T08:51:58Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Laakso, Mia", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2013-11-13T11:14:38Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2013-11-13T11:14:38Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2013", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42453", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ravitsemuksella on suuri rooli ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Urheilijoille ruokavalio on jaksamisen, palautumisen, kehittymisen ja suorituskyvyn kannalta t\u00e4rke\u00e4\u00e4. Eri urheilulajeissa on erilaisia vaatimuksia ravintoaineiden m\u00e4\u00e4r\u00e4n ja niiden jakautumisen suhteen. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 eri urheilulajien edustajien ja kuntoilijoiden ravinnon saantia sek\u00e4 vertailla niit\u00e4 kesken\u00e4\u00e4n.\r\nMenetelm\u00e4t. Koehenkil\u00f6in\u00e4 oli 29 urheilijaa (hiiht\u00e4j\u00e4t, teholajien urheilijat ja uimarit) ja 32 kuntoilijaa (ik\u00e4 17\u201337), joiden ravitsemustottumuksia selvitettiin ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen avulla. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin Nutriflow-, Nutrica- ja AivoDiet -ohjelmilla. Saatuja tuloksia verrattiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin siten, ett\u00e4 urheilijoiden ravitsemukselliset erityispiirteet pyrittiin huomioimaan mahdollisimman hyvin kansainv\u00e4lisi\u00e4 urheilijatutkimuksia hy\u00f6dynt\u00e4en. Tilastollinen analyysi suoritettiin PASW Statistics 18.0.1 for Windows \u2013 ohjelmalla (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA). Keskiarvot ja keskihajonnat laskettiin Microsoft Excel 2007 \u2013 ohjelmalla. Ryhmien v\u00e4listen erojen analysointiin k\u00e4ytettiin riippumattomien otosten t-testi\u00e4. Tilastollisten merkitsevyyksien rajat asetettiin *p\u2264 0.05, **p\u2264 0.01 ja *** p\u2264 0.001.\r\nTulokset. Naiset. Hiiht\u00e4j\u00e4naiset saivat tutkimuksen mukaan energiaa 2042 \u00b1 464 kcal/vrk. He saivat absoluuttisesti hiilihydraatteja 285 \u00b1 80 g/vrk (suhteellisesti 53 \u00b1 8 %), proteiineja 102 \u00b1 23 g/vrk (19 \u00b1 3 %) ja rasvaa 71 \u00b1 25 g/vrk (28 \u00b1 7 %). Kuntoilijanaiset saivat energiaa 1999 \u00b1 369 kcal/vrk. He saivat vastaavasti absoluuttisesti hiilihydraatteja 235\u00b162 g/vrk (suhteellisesti 59 \u00b1 8 %), proteiineja 91 \u00b1 24 g/vrk (24 \u00b1 7 %) ja rasvoja 67 \u00b1 18 g/vrk (17 \u00b1 3 %). Hiiht\u00e4j\u00e4naisten rasvan prosentuaalinen osuus oli suurempi (p\u22640,001) kuin kuntoilijanaisilla, mutta proteiinien (p\u22640.05) ja hiilihydraattien (p\u2264 0.05) osuudet olivat tilastollisesti merkitsev\u00e4sti suurempia kuntoilijanaisilla. Lis\u00e4ksi hiiht\u00e4j\u00e4naisten ja kuntoilijanaisten vitamiinien ja kivenn\u00e4isaineiden saannissa oli useita tilastollisia merkitsevi\u00e4 eroja.\r\nMiehet. Teholajien miesedustajat saivat energiaa 2857 \u00b1 617 kcal / vrk. He saivat absoluuttisesti hiilihydraatteja 308 \u00b1 84 g/vrk (suhteellisesti 62 \u00b1 8 %), proteiineja 163 \u00b1 48 g/vrk (29 \u00b1 5 %) ja rasvoja 102 \u00b1 26 g/vrk (19 \u00b1 4 %). Kuntoilijamiehet saivat energiaa 2829 \u00b1 548 kcal/vrk. He saivat vastaavasti absoluuttisesti hiilihydraatteja 325 \u00b1 62 g/vrk (suhteellisesti 59 \u00b1 6 %), proteiineja 135 \u00b1 47 g/vrk (24 \u00b1 5 %) ja rasvoja 94 \u00b1 23 g / vrk (17 \u00b1 3 %). Teholajien miesurheilijoiden proteiinien prosentuaalinen osuus kokonaisenergiansaannista (p\u2264 0.05) ja D-vitamiinien saanti (p\u2264 0.05) olivat tilastollisesti merkitsev\u00e4sti suurempia kuin kuntoilijamiehill\u00e4.\r\nJohtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen mukaan urheilijoiden ja kuntoilijoiden ravintotulokset ovat melko l\u00e4hell\u00e4 vastaavia suosituksia. Kuitenkin esimerkiksi hiiht\u00e4jien hiilihydraattien saanti n\u00e4ytt\u00e4isi olevan liian v\u00e4h\u00e4ist\u00e4, vaikka tutkimuksessa ei selvitetty heid\u00e4n harjoittelum\u00e4\u00e4ri\u00e4\u00e4n ko. mittausjaksolla. My\u00f6s muutamien kivenn\u00e4isaineiden (kuten folaatti hiiht\u00e4jill\u00e4 ja kuntoilijanaisilla) saanti n\u00e4ytt\u00e4isi j\u00e4\u00e4v\u00e4n tutkimukseen osallistuneilla liian alhaiseksi. Johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset perustuvat t\u00e4ss\u00e4 ty\u00f6ss\u00e4 vain ravintom\u00e4\u00e4riin. Sen sijaan esim. ravinnon laadukkuudesta, vuorokausiannosten m\u00e4\u00e4rist\u00e4, annosten ajoittumisesta harjoituskertoihin ja harjoittelun kokonaism\u00e4\u00e4rist\u00e4 ei ole mitattuja arvoja. N\u00e4in ollen jatkossa urheilijoille ja kuntoilijoille tulisi pyrki\u00e4 tekem\u00e4\u00e4n enemm\u00e4n ruokap\u00e4iv\u00e4kirjaselvityksi\u00e4 ravinnon m\u00e4\u00e4r\u00e4st\u00e4, laadukkuudesta ja annosten ajoituksista suhteessa harjoituskertoihin ja harjoittelum\u00e4\u00e4riin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2013-11-13T11:14:38Z\nNo. of bitstreams: 1\nLFYA005 Laakso Mia.pdf: 486963 bytes, checksum: 184faed116cfaaa731491f6ddffcc58a (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2013-11-13T11:14:38Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nLFYA005 Laakso Mia.pdf: 486963 bytes, checksum: 184faed116cfaaa731491f6ddffcc58a (MD5)\n Previous issue date: 2013", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravitsemus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "energiansaanti", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravintosuositukset", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201311132574", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_42453
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:43Z
main_date 2013-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2013
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/192f0279-bf90-4f4b-9c61-d24a25e3413f\/download","text":"LFYA005 Laakso Mia.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2013
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Laakso, Mia Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa ravitsemus energiansaanti ravintosuositukset Liikuntafysiologia
title Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
title_full Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
title_fullStr Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
title_full_unstemmed Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
title_short Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
title_sort energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
title_txtP Energiansaanti ja ravitsemukselliset erityispiirteet eri urheilulajeissa ja kuntoilussa
topic ravitsemus energiansaanti ravintosuositukset Liikuntafysiologia
topic_facet Liikuntafysiologia energiansaanti ravintosuositukset ravitsemus
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42453 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201311132574
work_keys_str_mv AT laaksomia energiansaantijaravitsemukselliseterityispiirteeteriurheilulajeissajakuntoilussa