Utveckling av uttal hos svensk- och tyskstuderande under utlandsstudier - Ahonen, Elina (2013)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää kohdekielisessä maassa tapahtuvan opiskelijavaihdon vaikutuksia ruotsin ja saksan opiskelijoiden ääntämiseen, eli muuttuuko ääntäminen ja millaisia mahdolliset muutokset ovat. Tutkimukseen osallistui neljä ruotsin ja neljä saksan opiskelijaa, jotka olivat opiskelijavaihdossa yhden lukukauden ajan Ruotsissa tai Saksassa. Tutkimusmateriaali koostuu luetusta puheesta, joka kerättiin ennen ja jälkeen opiskelijavaihdon. Nauhoitukset tehtiin kielistudiossa ja molemmilla kerroilla käytettiin samoja tekstejä, jotta foneettisten aineistojen vertailu onnistuisi. Aineisto analysoitiin pääasiallisesti auditiivisesti, mutta tukena käytettiin myös akustista analyysia. Molemmista kielistä valittiin kielelle ominaisia piirteitä lähempää tarkastelua varten, sillä kaikkia ääntämisen osa-alueita ei ollut mahdollista tutkia.