Asiakkuudenhallintajärjestelmien ja niiden pilviratkaisujen hinnoittelun vertailu - Paananen, Panu (2013)
Tämän tutkielman aiheena on asiakkuudenhallintajärjestelmien ja niiden pilviratkaisujen hinnoittelu. Tavoitteena on tarkastella eri tyyppisten asiakkuudenhallintajärjestelmien kustannuksia ja niiden suhteita toisiinsa. Tutkielman teoriaosuus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja sen lähteinä on käytetty pääasiassa alan tieteellisiä julkaisuja. Teoriaosuudessa käsitellään asiakkuudenhallintaa, asiakkuudenhallintajärjestelmiä, pilvipalveluita ja hinnoittelua. Tutkielman empiirinen osuus koostuu kyselytutkimuksesta ja sen tulosten analysoinnista. Kyselytutkimus suoritettiin web-kyselylomakkeen avulla ja sen kohteena olivat suomalaiset yritykset. Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella asiakkuudenhallintajärjestelmien kustannukset voivat olla hyvin samansuuruiset, sekä pilvipalveluna toimivaa että paikallisesti asennettavaa asiakkuudenhallintajärjestelmää käyttävillä, samaa koko luokkaa olevilla yrityksillä. Tulosten perusteella todettiin myös, että asiakkuudenhallintajärjestelmälle asetetut vaatimukset vaikuttavat todennäköisimmin sen kustannuksiin, eikä asiakkuudenhallintajärjestelmän tyypillä ole välttämättä kovin suurta merkitystä kustannusten suuruuteen.