Taylorin sääntö ja Euroopan keskuspankin rahapolitiikka : onko euroalueen velkakriisi vaikuttanut EKP:n harjoittamaan rahapolitiikkaan? - Takaniemi, Anna (2013)
Tässä tutkielmassa selvitetään, noudattaako Euroopan keskuspankki Taylorin sääntöä rahapoliittisia päätöksiä tehdessään. Lisäksi tarkastellaan, onko euroalueen velkakriisi vaikuttanut Euroopan keskuspankin harjoittamaan rahapolitiikkaan. Taylorin (1993) mukaan keskuspankit huomioivat korkoja asettaessaan kotimaisen inflaation ja tuotannon poikkeamat niille asetetuista tavoitteista. Tarkasteluajanjakso alkaa euroalueen yhteisen rahapolitiikan käyttöönotosta tammikuussa 1999 ulottuen joulukuuhun 2012. Aineisto on koottu Euroopan keskuspankin pääasiassa reaaliaikaisen aineiston tietokannasta sekä OECD:n verkkosivuilta. Toteutettavassa tutkimuksessa estimoidaan senhetkisiä ja eteenpäin katsovia Taylorin sääntöjä, joihin on lisätty korkovaihtelun tasausparametri. Eteenpäin katsova Taylorin sääntö huomioi inflaatio-odotukset. Estimoinnit toteutetaan niin koko otosajanjaksolle kuin osaotoksille, jotka pyrkivät huomioimaan vuoden 2010 alussa alkaneen euroalueen velkakriisin. Velkakriisin vaikutuksen tarkastelemista syvennetään velkakriisimuuttujalla laajennetulla Taylorin säännöllä sekä niin sanotulla interaktioregressiolla. Interaktioregressio huomioi velkakriisimuuttujan ja velkakriisin ajanjaksolle kohdistetun aikadummy-muuttujan tulon. Estimointimenetelmänä käytetään GMM-estimointia. Taylorin sääntöä ja keskuspankkien rahapolitiikkaa on tutkittu kirjallisuudessa laajasti. Uudempi kirjallisuus perehtyy myös Yhdysvalloissa 2007 alkaneen finanssikriisin ja sitä seuranneen euroalueen velkakriisin vaikutukseen keskuspankkien rahapolitiikkaan. Tässä tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan Euroopan keskuspankkia ja euroalueen velkakriisiä, eikä tässä tutkielmassa käytettyä aggregoitua velkapainotettua velkakriisimuuttujaa ole tiettävästi aiemmin käytetty Taylorin sääntöjä estimoitaessa. Tutkimustulosten perusteella Euroopan keskuspankin ei voida yksiselitteisesti todeta noudattaneen Taylorin sääntöä rahapolitiikasta päättäessään. Taylorin periaate (inflaation kerroin yli ykkösen, tuotantokuilun kerroin positiivinen) kuitenkin toteutuu lähes kaikissa estimoinneissa, mutta tuotantokuilun kertoimet jäävät mataliksi. Eteenpäin katsovaa Taylorin sääntöä estimoitaessa inflaation kertoimet ovat korkeammat kuin senhetkisen Taylorin säännön tapauksessa. Tutkimustulosten perusteella Euroopan keskuspankin rahapolitiikan voidaan katsoa olleen vakauttavaa. Velkakriisimuuttujalla ja interaktiolla laajennettujen Taylorin sääntöjen perusteella velkakriisin voidaan todeta vaikuttaneen Euroopan keskuspankin rahapoliittiseen päätöksentekoon.