Virtuaaliympäristön soveltuvuus käytettävyystestaukseen - Kronqvist, Aila (2013)
Virtuaalitodellisuusympäristöjen tekninen kehitys on laajentanut ympäristöjen soveltamisaluetta; yhtenä mahdollisena käyttökohteena on käytettävyystutkimus. Tässä pro gradu – tutkielmassa raportoidaan virtuaalilaboratoriossa suoritettu empiirinen tutkimus virtuaalitodellisuusympäristön soveltuvuudesta käytettävyystutkimukseen. Tutkimuksessa kerättiin tietoa mentaalisten representaatioiden muodostumisesta, läsnäolon kokemuksesta ja simulaattorisairauden tuntemuksista. Tutkimuksen tuloksena on, että virtuaalitodellisuusympäristössä raportoidut verbaaliset protokollat vastaavat riittävässä määrin oikeassa ympäristössä raportoituja, jotta käytettävyystestaus on perusteltua. Lisäksi todetaan, että virtuaaliympäristön teknisellä toteutuksella voidaan vaikuttaa läsnäolon kokemukseen ja simulaattorisairauden tuntemuksiin.