Työmarkkinatuki ja nuorten syrjäytyminen - havaintoja vuoden 1997 uudistuksesta - Seppälä, Ville (2013)
Vuosien 1996 ja 1997 aikana työttömyysturvan osana olevaa työmarkkinatukea muutettiin alle 25-vuotiaiden ammattikoulua käymättömien nuorten kohdalta. Työmarkkinatuen ehdoksi asetettiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin osallistuminen ja koulutukseen hakeutuminen. Sanktiot työmarkkinatuen ehtojen noudattamatta jättämisestä asetettiin koviksi. Tässä pro gradu -tutkielmassa arvioidaan työmarkkinatuen muutoksen vaikutusta nuorten syrjäytymiseen. Tutkimuksessa määritellään syrjäytyneiksi nuoriksi työttömät ja työvoiman ulkopuolelle olevat nuoret. Difference-in-differences -estimoinnin tulosten mukaan työmarkkinatuen muutos on odotetusti vähentänyt työttömien määrää ja lisännyt työvoiman ulkopuolella olevien määrää. Näistä ryhmistä muodostettu syrjäytyneiden nuorten määrä on vähentynyt noin viidellä prosenttiyksiköllä peruskoulun käyneiden nuorten joukossa. Lukion käyneisiin nuoriin työmarkkinatuen muutoksella ei sen sijaan ole ollut selkeää vaikutusta.