Käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen arviointimenetelmät mobiililaitteiden ja -palveluiden tutkimisessa - Leinonen, Saija (2013)
Leinonen, Saija Käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen arviointimenetelmät mobiililaitteiden ja -palveluiden tutkimisessa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 29 s. Tietojärjestelmätiede, Kandidaatintutkielma Ohjaaja: Salo, Markus Mobiililaitteiden ja -palveluiden merkitys on voimistunut yhteiskunnassa viime vuosina tuoden uusia ulottuvuuksia siihen, miten erilaisia laitteita ja palveluita käytetään. Mobiiliteknologia ulottuminen ihmisten arkielämään onkin samalla kasvattanut käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen merkitystä, minkä vuoksi niiden arvioinnista on tullut osa tuotteiden ja palveluiden suunnittelua sekä kehittämistä. Arvioinnissa käytettävien menetelmien monimuotoisuus mahdollistaa osaltaan mobiililiiketoiminnassa sekä kustannustehokkaampien kuin laadukkaampien tuotteiden ja palveluiden tuottamisen. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkielmassa käsitellään käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta sekä niiden arviointimenetelmiä mobiililaitteiden ja -palveluiden tutkimisessa. Lisäksi esitellään tässä kontekstissa myös yksittäisiä esimerkkitutkimuksia. Tutkimustuloksena todetaan, ettei käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen määrittely ole yksiselitteistä. Toisaalta havaittiin, että arviointimenetelmien valinnassa oleellista on määrittää millaisiin asioihin halutaan kiinnittää huomiota. Eri arviointimenetelmät mahdollistavatkin käytettävyysongelmien kartoituksen ja käyttäjäkokemuksen selvityksen. Lisäksi tuotteiden tai palveluiden kehitysideoiden esilletulo on osa näiden arviointiprosessien kautta saatuja hyötyjä.