Maskuliinisen identiteetin rakentuminen Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerrassa - Seppänen, Sami (2013)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee maskuliinisen identiteetin luomisen prosessia. Aineistona on norjalaisen kirjailijan, Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerran kaksi ensimmäistä suomennettua osaa. Käsittelen aineiston kautta hegemonisten ja alistettujen maskuliinisuuksien rakentumisen dynamiikkaa mieheyden, isyyden, kirjailijan ammatin ja puolisona olemisen näkökulmista. Olen jakanut maskuliinisuuden representaatiot aineiston esittelyssä neljään hallitsevaan eri teemaan sen mukaisesti, miten ne ovat aineistossa tihentyneet erilaisiksi identiteettikertomuksiksi. Nämä teemat ovat kasvutarina isän varjosta kirjailijaksi, löytöretki omaan isyyteen, hegemonisen maskuliinisuuden rajankäyntiä ja parisuhde yhtenä miehuuden näyttämöistä.