En enkätundersökning om språkfärdigheter och -behov på olika arbetsbranscher : fokus på universitetsstudenter och deras användning av svenska och engelska - Sironen, Anne (2013)
Tämä tutkielma käsittelee eri tiedekuntien opiskelijoiden ruotsin ja englannin kielen käyttöä opiskeluaikaisessa työelämässä sekä opiskelijoiden käsityksiä tulevaisuuden työelämän kielitai-totarpeista ja kielitaitovaatimuksista eri aloilla. Tutkimusmenetelmä on deskriptiivinen ja enimmäkseen kvalitatiivinen. Tutkimusaineisto ke-rättiin sähköisen kyselylomakkeen avulla keväällä 2012. Lomake lähetettiin kolmen eri tiede-kunnan opiskelijoille sähköpostilistojen kautta ja kyselyyn vastasi yhteensä 225 opiskelijaa. Tutkimukseni osoitti, että eri aloilla työskentelevät opiskelijat käyttävät sekä englantia että ruotsia etenkin suullisessa viestinnässä ja luetun ymmärtämisessä. Englantia käytetään kuitenkin paljon useammin kuin ruotsia. Opiskelijoiden mielestä tulevaisuudessa julkisella sektorilla tar-vitaan etenkin viranomaisilta vaadittavaa ruotsin kielen osaamista ja yksityisellä sektorilla mah-dollisimman monen vieraan kielen hallintaa. Vieraiden kielten tarpeissa on kuitenkin myös yk-silöllisiä eroja alasta huolimatta. Osalle vastaajista riittäisi perustiedot tietystä vieraasta kielestä, kun taas toiset tarvitsisivat oman alan ammattisanaston hallintaa. Opiskelijat suhtautuvat ruotsin kieleen melko positiivisesti. Enemmistö opiskelijoista haluaisi oppia lisää ruotsin kieltä ja ruotsin kielestä koettiin myös olevan hyötyä työelämässä, vaikka ruotsin kielen asema Suomessa herätti myös kriittisiä mielipiteitä.