Vieraslajin, komealupiinin (Lupinus polyphyllus), vaikutus koiranputken (Anthriscus sylvestris) kasvun allokointiin ja siemenpainoihin - Sironen, Minttu (2013)
Vieraslajin leviäminen uudelle alueelle luo haasteita niin vieras- kuin paikalliselle lajille. Molempien lajien on sopeuduttava ja vastattava toistensa aiheuttamiin valintapaineisiin. Koska vieraslajit ovat monesti uudessa ympäristössä voimakkaita kilpailijoita, ja siten vaikuttavat muihin lajeihin sekä ympäristöönsä voimakkaasti ja jopa haitallisesti, on mahdollista, että vieraslajin kanssa esiintyvissä paikallisissa lajeissa on havaittavissa muutoksia niiden elinkiertopiirteissä. Vaikka kilpailun tiedetään olevan yksi merkittävimpiä valintapaineita, tietoa vieraslajien vaikutuksista yksittäisiin suomalaisiin lajeihin on vähän. Tutkimalla vieraslajin aiheuttamia evolutiivisia muutoksia paikallisissa lajeissa saadaan lisäksi luonnonsuojelullisesti arvokasta tietoa, jota voidaan käyttää haitallisten vieraslajien vaikutuksien arvioimisessa ja niiden haittojen ennaltaehkäisemisessä. Tässä Pro Gradu –tutkielmassa tutkin, kuinka vieraslaji, komealupiini (Lupinus polyphyllus), vaikuttaa koiranputken (Anthriscus sylvestris) kasvun allokointiin ja siemenpainoihin. Tutkimuksessa, joka tehtiin Jyväskylässä kesällä 2011, mitattiin maastossa 11 tutkimusalueelta koiranputken eri ominaisuuksia (juuri-verso-suhde, maanpinnan yläpuolisten osien koko, juurien kuivabiomassa, pää- ja pikkusarjojen määrät). Jokaiselta tutkimusalueelta valittiin kaksi kasvustoa, joista toisella kasvoi komealupiinia ja toisella ei. Tutkimuksessa ei havaittu selkeää komealupiinista johtuvaa muutosta koiranputken allokaatiossa, vaan tulokset vaihtelivat paljon alueittain. Lupiinin havaittiin kuitenkin lisäävän epäsuorasti koiranputken korkeutta, lisäämällä koiranputkia ympäröivän kasvuston korkeutta. Lupiinin vaikutuksen vaihtelua eri alueilla voi selittää esimerkiksi koiranputken ja lupiinin yhteisen historian pituus kyseisellä alueella, tienpientareiden hoidon (niitto) ajankohta tai kasviyhteisön ja maaperäeliöstön rakenteen erot. Vaikka komealupiini on voimakas kilpailija, koiranputki pystyy kasvamaan ja esiintymään lupiinin kanssa samalla kasvupaikalla, eikä koiranputken ominaisuuksissa pystytä havaitsemaan merkkejä suorasta lupiinin aiheuttamasta valintapaineesta.