Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita sianlihan alkutuotannosta. Tutkimuksen tuloksena luotiin viisi konseptia sianlihantuotannon kehittämiseksi. Konsepteissa kuvataan elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita a...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Aarniovuori, Ari
Muut tekijät: Faculty of Information Technology, Informaatioteknologian tiedekunta, Tietojenkäsittelytieteiden laitos, Department of Computer Science and Information Systems, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2013
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42237
_version_ 1828193126126190592
author Aarniovuori, Ari
author2 Faculty of Information Technology Informaatioteknologian tiedekunta Tietojenkäsittelytieteiden laitos Department of Computer Science and Information Systems University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Aarniovuori, Ari Faculty of Information Technology Informaatioteknologian tiedekunta Tietojenkäsittelytieteiden laitos Department of Computer Science and Information Systems University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Aarniovuori, Ari Faculty of Information Technology Informaatioteknologian tiedekunta Tietojenkäsittelytieteiden laitos Department of Computer Science and Information Systems University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Aarniovuori, Ari
datasource_str_mv jyx
description Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita sianlihan alkutuotannosta. Tutkimuksen tuloksena luotiin viisi konseptia sianlihantuotannon kehittämiseksi. Konsepteissa kuvataan elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita alkutuotannosta, tulevaisuuden tavoitteita sianlihatuotannon kehittämiseksi, nykytuotannon haasteita, sekä potentiaalisia lisäarvoa tuottavia palvelutuotteita. Tutkimuksessa otetaan huomioon uusimmat teknologiset mahdollisuudet, joita hyödyntäen ruokaketju voi kehittää toimintansa vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä, sekä jäljitettävyyttä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusmenetelmäksi valittiin tapaustutkimus. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta elintarviketeollisuuden edustajaa, jotka edustivat Suomen suurimpien elintarvike- ja rehuteollisuusyritysten johtoa, operatiivista johtoa, sekä asiantuntijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto teemoiteltiin, jonka pohjalta luotiin tutkimuksen lopputuloksena toimivat konseptit. Keskeisenä haasteena tutkimuksessa on tunnistettu kokonaisvaltaisen in- formaatiojärjestelmän, kuten jäljitettävyysjärjestelmä, puuttuminen alkutuotannosta. Jatkossa sianlihantuotantoon tulisikin kehittää kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, joka mahdollistaa halutun informaation keräämisen, analysoinnin, sekä hyödyntämisen koko ketjun hyväksi. Järjestelmän avulla ketjun kannattavuus paranisi, tuotanto tehostuisi, tuotantotavat todennettaisiin, ympäristövaikutuksia vähennettäisiin ja ketjun hallinta paranisi. Tutkimuksessa kuvatut konseptit toimivat parhaiten keskustelun avaajina elintarviketeollisuuden ja muiden ruokaketjun toimijoiden välisessä vuoropuhelussa, jotta alkutuotannon teknologiaratkaisuja, tietojärjestelmiä ja prosesseja voidaan kehittää vastaamaan yhä paremmin elintarviketeollisuuden ja uudenaikaisen ruokajärjestelmän tietotarpeita. Tutkimus on tuottanut tietoa, jolle on runsaasti hyödyntämispotentiaalia ohjelmisto- ja ohjelmistopalvelutuottajien, sekä liikkuvien työkoneiden valmistajien näkökulmasta. The purpose of this study is to investigate the information- and information system needs of the food industry from the primary production of pork meat. As a result of this study five concepts were created for the development of pork meat production. Concepts describe information- and information system needs of the food industry from the primary production, the future objectives for the development of pork meat production, the present challenges in production as well as potential service products. The study will take into account the latest technological opportunities, which allow the food chain to develop the chains accountability, transparency, and traceability. The study is a qualitative study which utilizes case study research method. In the study six food industry representatives were interviewed. Interviewees represented Finland's largest food industry companies’ management, operational management and experts. Interviews were conducted as semi-structured theme interviews. The interview data was organized into themes, which were used as a basis of the concepts. The key challenge in the primary production is the shortage of compre- hensive information system, such as traceability system. In the future, a comprehensive information system should be developed for the production of pork meat. System should allow collection, analysis, and utilization of the desired information for entire chains benefit. The system allows the agri-food chain to improve profitability, enhance production, verify production practices, reduce the environmental impact and improve supply chain management. The concepts work best as dialogue openers between the food industry and other agri-food chain actors in order to improve primary production’s technology solutions, information systems and processes to meet the food in- dustries and modern food information system’s needs. The study has produced valuable information, which is utilizable from software service providers and intelligent machine manufacturers’ point of view.
first_indexed 2023-03-22T09:58:49Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Aarniovuori, Ari", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2013-09-28T11:50:50Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2013-09-28T11:50:50Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2013", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1281125", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42237", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkimuksen tarkoituksena on selvitt\u00e4\u00e4 elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietoj\u00e4rjestelm\u00e4tarpeita sianlihan alkutuotannosta. Tutkimuksen tuloksena luotiin viisi konseptia sianlihantuotannon kehitt\u00e4miseksi. Konsepteissa kuvataan elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietoj\u00e4rjestelm\u00e4tarpeita alkutuotannosta, tulevaisuuden tavoitteita sianlihatuotannon kehitt\u00e4miseksi, nykytuotannon haasteita, sek\u00e4 potentiaalisia lis\u00e4arvoa tuottavia palvelutuotteita. Tutkimuksessa otetaan huomioon uusimmat teknologiset mahdollisuudet, joita hy\u00f6dynt\u00e4en ruokaketju voi kehitt\u00e4\u00e4 toimintansa vastuullisuutta, l\u00e4pin\u00e4kyvyytt\u00e4, sek\u00e4 j\u00e4ljitett\u00e4vyytt\u00e4.\r\n\r\nTutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusmenetelm\u00e4ksi valittiin tapaustutkimus. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta elintarviketeollisuuden edustajaa, jotka edustivat Suomen suurimpien elintarvike- ja rehuteollisuusyritysten johtoa, operatiivista johtoa, sek\u00e4 asiantuntijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto teemoiteltiin, jonka pohjalta luotiin tutkimuksen lopputuloksena toimivat konseptit.\r\n\r\nKeskeisen\u00e4 haasteena tutkimuksessa on tunnistettu kokonaisvaltaisen in- formaatioj\u00e4rjestelm\u00e4n, kuten j\u00e4ljitett\u00e4vyysj\u00e4rjestelm\u00e4, puuttuminen alkutuotannosta. Jatkossa sianlihantuotantoon tulisikin kehitt\u00e4\u00e4 kokonaisvaltainen tietoj\u00e4rjestelm\u00e4, joka mahdollistaa halutun informaation ker\u00e4\u00e4misen, analysoinnin, sek\u00e4 hy\u00f6dynt\u00e4misen koko ketjun hyv\u00e4ksi. J\u00e4rjestelm\u00e4n avulla ketjun kannattavuus paranisi, tuotanto tehostuisi, tuotantotavat todennettaisiin, ymp\u00e4rist\u00f6vaikutuksia v\u00e4hennett\u00e4isiin ja ketjun hallinta paranisi.\r\n\r\nTutkimuksessa kuvatut konseptit toimivat parhaiten keskustelun avaajina elintarviketeollisuuden ja muiden ruokaketjun toimijoiden v\u00e4lisess\u00e4 vuoropuhelussa, jotta alkutuotannon teknologiaratkaisuja, tietoj\u00e4rjestelmi\u00e4 ja prosesseja voidaan kehitt\u00e4\u00e4 vastaamaan yh\u00e4 paremmin elintarviketeollisuuden ja uudenaikaisen ruokaj\u00e4rjestelm\u00e4n tietotarpeita. Tutkimus on tuottanut tietoa, jolle on runsaasti hy\u00f6dynt\u00e4mispotentiaalia ohjelmisto- ja ohjelmistopalvelutuottajien, sek\u00e4 liikkuvien ty\u00f6koneiden valmistajien n\u00e4k\u00f6kulmasta.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "The purpose of this study is to investigate the information- and information system needs of the food industry from the primary production of pork meat. As a result of this study five concepts were created for the development of pork meat production. Concepts describe information- and information system needs of the food industry from the primary production, the future objectives for the development of pork meat production, the present challenges in production as well as potential service products. The study will take into account the latest technological opportunities, which allow the food chain to develop the chains accountability, transparency, and traceability.\r\n\r\nThe study is a qualitative study which utilizes case study research method. In the study six food industry representatives were interviewed. Interviewees represented Finland's largest food industry companies\u2019 management, operational management and experts. Interviews were conducted as semi-structured theme interviews. The interview data was organized into themes, which were used as a basis of the concepts.\r\n\r\nThe key challenge in the primary production is the shortage of compre- hensive information system, such as traceability system. In the future, a comprehensive information system should be developed for the production of pork meat. System should allow collection, analysis, and utilization of the desired information for entire chains benefit. The system allows the agri-food chain to improve profitability, enhance production, verify production practices, reduce the environmental impact and improve supply chain management.\r\n\r\nThe concepts work best as dialogue openers between the food industry and other agri-food chain actors in order to improve primary production\u2019s technology solutions, information systems and processes to meet the food in- dustries and modern food information system\u2019s needs. The study has produced valuable information, which is utilizable from software service providers and intelligent machine manufacturers\u2019 point of view.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Ari Aarniovuori (arataarn) on 2013-09-28 11:50:50.059462. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2013-09-28T11:50:50Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201309282369.pdf: 1766165 bytes, checksum: 2416d472a1f8f49ffe10a8d8689d413e (MD5)\r\nlicense.html: 107 bytes, checksum: a7d86e598caa500b1b433bbb9dc8ef1c (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2013-09-28T11:50:50Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201309282369.pdf: 1766165 bytes, checksum: 2416d472a1f8f49ffe10a8d8689d413e (MD5)\r\nlicense.html: 107 bytes, checksum: a7d86e598caa500b1b433bbb9dc8ef1c (MD5)\r\n Previous issue date: 2013", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "81 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "palvelukonsepti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietoj\u00e4rjestelm\u00e4tarpeet alkutuotannosta : mit\u00e4 sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehitt\u00e4\u00e4?", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title.alternative", "value": "Mit\u00e4 sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehitt\u00e4\u00e4?", "language": null, "element": "title", "qualifier": "alternative", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201309282369", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Information Technology", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Informaatioteknologian tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Tietojenk\u00e4sittelytieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Computer Science and Information Systems", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Information Systems Science", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Tietoj\u00e4rjestelm\u00e4tiede", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2013-09-28T11:50:51Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "601", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarviketeollisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarvikeketjut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lihantuotanto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sianliha", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "j\u00e4ljitett\u00e4vyys", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tiedontarve", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tietoj\u00e4rjestelm\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_42237
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:01:49Z
main_date 2013-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2013
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/dadc7989-45de-445a-b153-012bed0b40ab\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201309282369.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2013
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Aarniovuori, Ari Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää? palvelukonsepti Information Systems Science Tietojärjestelmätiede 601 elintarviketeollisuus elintarvikeketjut lihantuotanto sianliha jäljitettävyys tiedontarve tietojärjestelmät
title Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
title_alt Mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
title_full Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
title_fullStr Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää? Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
title_full_unstemmed Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää? Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
title_short Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta
title_sort elintarviketeollisuuden informaatio ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää
title_sub mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
title_txtP Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?
topic palvelukonsepti Information Systems Science Tietojärjestelmätiede 601 elintarviketeollisuus elintarvikeketjut lihantuotanto sianliha jäljitettävyys tiedontarve tietojärjestelmät
topic_facet 601 Information Systems Science Tietojärjestelmätiede elintarvikeketjut elintarviketeollisuus jäljitettävyys lihantuotanto palvelukonsepti sianliha tiedontarve tietojärjestelmät
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/42237 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201309282369
work_keys_str_mv AT aarniovuoriari elintarviketeollisuudeninformaatiojatietojärjestelmätarpeetalkutuotannostamitäsia