An attempt to enhance neurogenesis of mdx mice via aerobic exercise and myostatin inhibition - Ylikulju, Teemu (2013)
Duchennen lihasdystrofia (DMD) on perinnöllinen sairaus, jonka esiintyvyys on noin 1/3600 poikavauvasta. Siihen liittyy lihasten heikkoutta, rappeutumista ja kognitiivista vajavaisuutta. Taudin aiheuttaa mutatoitunut geeni dystrophiini proteiinille. On esitetty, että kognitiivinen vajavaisuus johtuu taudin vaikutuksesta ehkäistä neurogeneesiä. Neurogeneesi on prosessi, joka jatkuvasti synnyttää uusia hermosoluja pääasiallisesti subventikulaari alueella ja hippokampuksen dentate gyruksella. Hoitoa ja parannusta tautiin tutkitaan yleensä mdx-hiirillä, joiden taudin etiologia on riittävän lähellä ihmisten tautia. Tämä tutkimus keskittyy pyrkimykseen vaikuttaa mdx-hiirten neurogeneesiin aerobisen liikunnan ja myostatiinin estäjän välityksellä. Myostatiinin estäjä lisää nisäkkäiden lihaskasvua. Tutkimuksella on kolme pääfokusta: 1. Vaikuttaako aerobinen harjoittelu mdx-hiirten neurogeneesiin? 2. Vaikuttavatko kasvaneet lihakset mdx-hiirten neurogeneesiin? 3. Vaikuttavatko aerobinen liikunta ja kasvaneiden lihasten yhteisvaikutus mdx-hiirten neurogeneesiin? Lisäksi myostatiinin estäjän vaikutusta juoksemisvalmiuteen arvioitiin. Myostatiinin ehkäisy vaikutti juoksemiseen lyhentämällä juoksumatkoja kokeen alkupuolella. Vastoin odotuksia lasketuista jakautuvista uusien hermosolujen lukumääristä ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä eroja ryhmien välillä. Liikunta, suuret lihakset tai niiden yhdistelmä eivät tämän tutkimuksen mukaan ole riittäviä tai tarpeeksi vaikuttavia tekijöitä muuttamaan mdx-hiirten neurogeneesiä. Toinen mahdollinen syy erojen löytymättömyyteen solujen lukumääristä voi olla, että tauti ei ollut vaikuttanut mdx-hiirten neurogeneesiin.