Työuupumuksesta toipumiseen liittyvät voimavarat ja merkityssuuntautuneet stressinkäsittelykeinot työuupumuskuntoutuksen aikana - Kantonen, Sanna; Lehtilä, Laura (2013)
Tutkimuksessa tarkasteltiin millaisia voimavaroja työuupumuskuntoutujat liittävät työuupumuksesta toipumiseen kuntoutuksen aikana. Lisäksi selvitettiin, liittyykö kuntoutujilla työuupumuksesta toipumiseen merkityssuuntautuneiden stressinkäsittelykeinojen käyttöä. Tutkimusaineisto koostui työuupumuskuntoutuksen seurantajaksolla olleiden kuntoutujien (n = 12) puolistrukturoiduista haastatteluista. Aineiston analyysi toteutettiin sisällönanalyysia käyttäen. Tutkimus osoitti työuupumuksesta toipumiseen liittyvän sekä yksilön ulkoisia että sisäisiä voimavaroja, jotka liittyivät olosuhteisiin, kuntoutujan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja sosiaaliseen tukeen. Olosuhteista tärkein voimavara oli kuntoutusinterventio, joka tarjosi vertaistukea, tietoa työuupumuksesta ja herätti useilla motivaation itsestä huolehtimiseen. Kuntoutus mahdollisti muiden voimavarojen lisääntymisen, antamalla mahdollisuuden psykologiseen työstä irrottautumiseen ja välineitä yksilölliseen kognitiiviseen työuupumuskokemuksen käsittelyyn ja edelleen henkilökohtaisten voimavarojen kehittymiseen. Henkilökohtaisista ominaisuuksista tärkeimpinä voimavaroina olivat muutokset suhtautumisessa itseen ja työhön sekä myönteisten tunnetilojen lisääntyminen. Muutokset suhtautumisessa itseen ja työhön ilmenivät voimavarojen muodossa siten, että kuntoutujat suhtautuivat itseensä armollisemmin ja herkistyivät omille tarpeille, mitkä konkretisoituivat rajojen asettamisena työlle ja tasapainon löytämisenä työn ja vapaa-ajan välille. Myönteisten tunnetilojen lisääntyminen näkyi elämänilona ja myönteisempänä suhtautumisena työhön. Lisäksi sosiaalinen tuki lähipiiriltä ja työtovereilta oli keskeinen voimavara työuupumuksesta toipumisessa. Merkityssuuntautuneiden stressinkäsittelykeinojen käyttö liittyi työuupumuksesta toipumiseen osalla kuntoutujista. Keskeisin käytetty merkityssuuntautunut stressinkäsittelykeino kuntoutujilla oli elämän tärkeysjärjestyksen muuttaminen. Tutkimus toi uutta, kuntoutujien kokemuksiin perustuvaa tietoa työuupumuksesta toipumisesta työuupumuskuntoutuksen aikana. Tutkimuksen mukaan työuupumuksesta toipumiseen liittyi sekä ulkoisia että sisäisiä voimavaroja, joiden huomiointi työuupumusinterventiossa on suositeltavaa.