Simuloidun jäähdytyksen suppenemislause - Luoto, Antti (2013)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee simuloitu jäähdytys -nimisen kombinatorisen optimointimenetelmän teoriaa ja käytäntöä. Esimerkiksi kuvankäsittelyssä sovelletun algoritmin ideana on löytää annetulla joukolla määritellyn reaaliarvoisen energiafunktion globaali minimikohta sallimalla - ei pelkästään energiaa vähentäviä - vaan myös energiaa kasvattavia siirtymiä lähtöjoukon alkioiden välillä. Tilastolliseen fysiikkaan analogian omaavan, Gibbsin jakauman ominaisuuksiin pohjautuvan menetelm än matemaattisena perustana toimivat epähomogeeniset Markovin ketjut, joiden suppenemista tarkastellaan Dobrushinin kontraktiokerroinmenetelmän avulla.