Anti-diskriminatiivinen sosiaalityö monikulttuurisessa Suomessa - Hagström, Virpi (2013)
diskriminatiivisen sosiaalityön lähestymistapaa suhteessa nuoruuteen, monikulttuurisuuteen ja seurusteluväkivaltaan. Sosiaalityöntekijöiden teemahaastatteluiden avulla selvitetään, mitä sosiaalityöntekijät ajattelevat anti-diskriminatiivisesta sosiaalityöstä ja monikulttuuristen nuorten seurustelusuhteissa ilmenevästä väkivallasta. Tutkimushaastattelujen avulla kuvataan, millaisia ajattelu- ja toimintamalleja suomalaisessa sosiaalityössä on. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida anti-diskriminatiivisen ja seurusteluväkivaltatietoisen sosiaalityön teoreettista ja metodista perustaa. Rakenteita tarkastellaan ikään ja etnisyyteen sekä seurusteluväkivallan huomioimiseen liittyen. Tutkimusaiheen perusteena on monikulttuurisen sosiaalityön osaamisen ja nuorten tulevaisuuden tukemisen vahvistaminen. Tutkimuksessa huomioidaan eettisyyden sosiokulttuurinen konteksti. Eettisessä toiminnassa kaikkia ihmisiä kohdellaan ja kohdataan kunnioittavasti ja resursseja jaetaan oikeudenmukaisesti. Aineisto koostuu anti-diskriminatiivisen sosiaalityön kansainvälisestä kirjallisuudesta ja nuorisososiaalityöhön, nuorten kokemaan seurusteluväkivaltaan sekä monikulttuurisuuteen liittyvästä suomalaisesta kirjallisuusaineistosta sekä kolmen sosiaalityöntekijän teemahaastattelusta. Monikulttuurisuus, seurusteluväkivalta ja nuoruus ovat ilmiöinä toisistaan irrallisia, eivätkä selitä toisiaan. Analyysi perustuu kvalitatiiviseen tutkimustyyppien ryhmittelyyn ja tekstin merkityksen ymmärtämiseen. Anti-diskriminatiivisen sosiaalityön lähestymistapa osoittaa rakenteellisen diskriminaation, yksilön identiteetin sekä kohtaamisen merkitykset monikulttuurisen nuoren kohtaamisessa. Tämän tutkimuksen tuloksena todetaan, että seurusteluväkivaltaa ei aina huomioida suomalaisessa nuorten parissa tehtävässä sosiaalityössä. Nuoruutta identiteetin ja oman kulttuurisen tradition muodostamisen vaiheena voitaisiin tukea enemmän. Edellytyksenä on monitasoisen diskriminaation tiedostava ja vaikutukset ymmärtävä sosiaalityön ammattiidentiteetti ja kulttuurisensitiiviset vuorovaikutustaidot. Globalisaation ja median vaikutuksista nuorten elämään tarvitaan lisää tietoa. Tarvitaan myös tietoa nuorten monikulttuuriseen identiteettiin ja valintoihin vaikuttavista tekijöistä. Seurusteluväkivaltatietoisuutta tulisi lisätä ja sosiaalityön vaikuttamistyö tulisi määritellä selkeästi, että hiljainen tieto saadaan näkyväksi. Sosiaalityöntekijöiden tietoa nuorten tarpeista ja elämästä tulee hyödyntää vaikuttamistyössä ja anti-diskriminatiivisten rakenteiden kehittämisessä.