Tapaturmien ehkäisyhankkeen haasteet ja saavutukset - Hietamäki, Susanna (2013)
Tämän työn tarkoituksena on selvittää asiantuntijoiden käsityksiä Ehkäise Tapaturmat- hankkeesta ja tapaturmien ehkäisytyön toteuttamisesta. Pro Gradu -tutkielman tutkimuskysymyksiä ovat 1) Mitkä ovat tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet tällä hetkellä hankealueilla 2) Mitä asioita hanke on saavuttanut tähän mennessä sekä 3) Mitä asioita hankkeessa tulisi vielä tehdä tai kehittää, jotta hanke olisi onnistunut. Tutkimus suoritettiin kvalitatiivisena tutkimuksena aineistolähtöisellä sisällönanalyysi- menetelmällä. Tutkimusaineistona käytettiin 13 asiantuntijahaastattelua, jotka olivat osa Ehkäise Tapaturmat- hanketta. Tulosten mukaan tapaturmien ehkäisyn haasteita ovat mm. asenteet, eri toimijatahojen motivointi, resurssien vähyys sekä valistustyön organisointi. Ehkäise Tapaturmat- hankkeen saavutuksia ovat mm. tietämyksen lisääntyminen, tapahtumat, yhteistyö sekä kohderyhmien saavuttaminen. Kehittämiskohteita hankkeessa olivat mm. kokouskäytännöt, tiedotus, toimijoiden motivointi ja resurssit. Hankkeelta toivottiin konkreettisia ja pitkän aikavälin tuloksia, jatkuvuutta, osallistamista ja asennemuutosta. Tuloksista kävi ilmi, että hankkeelle asetettuja tavoitteita on osittain saavutettu mm. yhteistyön ja tapahtumien osalta. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii kuitenkin vielä työtä mm. hankkeen sisäisen toiminnan sekä toimijoiden motivoinnin osalta. Hankkeen ollessa näin alkuvaiheessa saavutuksia ei vielä kaikilta osin pysty arvioimaan. Asiantuntijat toivoivat hankkeelta ennen kaikkea konkreettisia tuloksia ja hanketoiminnan uudelleen organisointia. Se vaatii systemaattista työtä, mahdollisesti lisäresursseja sekä yhteistyön ylläpitämistä ja lisäämistä. Nykytilanteen haasteet tapaturmien ehkäisyssä vaikeuttavat tavoitteiden saavuttamista ja toimenpiteiden suunnittelua ja toteuttamista. Terveyden edistämistyössä toimenpiteet tulee aina suunnitella pitkälle aikavälille, sillä uuden tiedon omaksuminen ja käyttäytymisen muutos tapahtuvat hitaasti. Suunnitteluprosessissa tulee myös osata ennakoida tulevia tai tapahtumassa olevia muutoksia esimerkiksi alkoholin käytössä, tapaturmien ilmaantuvuudessa sekä tapaturmatyypeissä.