"Sun täytyy tehä muutos" : työuupumuksesta toipuminen kuntoutuksen yhteydessä - Toivakka, Hanna (2013)
Tutkimuksessa selvitettiin työuupumuskuntoutuksen yhteydessä käynnistyneeseen työuupumuksesta toipumiseen liittyviä yksilöllisiä ja työtä koskevia tekijöitä. Lisäksi tarkasteltiin, millaisena kuntoutujat kokivat kuntoutuksen merkityksen työuupumuksesta toipumiselle. Tutkimusaineisto koostui työuupumuskuntoutuksen seurantajakson osallistujista (n = 12), joilla toipuminen näytti käynnistyneen kuntoutuksen aikana. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituna haastatteluna, ja analyysi suoritettiin sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen pohjalta työuupumuksesta toipumiseen liittyi muutoksia yksilöiden asenteissa ja työhön liittyvässä käyttäytymisessä. Keskeisimpänä yksilöllisenä muutoksena ilmeni jämäkkyyden lisääntyminen, mikä piti sisällään ymmärryksen omasta hyvinvointiin liittyvästä vastuusta. Jämäköityminen konkretisoitui työhön liittyvänä omien puolien pitämisenä voimavarojen säilyttämiseksi ja ilmeni muun muassa työhön liittyvänä ongelmasuuntautuneiden selviytymiskeinojen käyttönä työn kuormittavuuden vähentämiseksi. Äärimmillään haastatellut päätyivät kuntoutuksen aikana työpaikan tai alan vaihtoon. Sosiaalista tukea hyödynnettiin keskeisenä tunnesuuntautuneena selviytymiskeinona toipumisessa. Se oli myös keskeinen voimavarana muutosten mahdollistajana. Toipumiseen liittyi elämänilon palautumista ja voimavarojen lisääntymistä, mikä näyttäytyi lähes kaikkien haastateltujen kohdalla työelämään palaamisena tai opiskelun aloittamisena. Kuntoutuksen osuus toipumiselle koettiin merkittävänä sekä vertaistukeen liittyvänä voimavarana että toimijuuteen aktivoijana ja muutokseen motivoijana. Tutkimuksen tulokset ovat ainutlaatuisia kuntoutuksen yhteydessä tapahtuvan työuupumuksesta toipumisen ymmärtämiseksi. Työuupumuksesta toipumiseen näyttäisi liittyvän runsaasti myönteisiä yksilöllisiä muutoksia, joten voimavarakeskeistä lähestymistapaa olisi tärkeää hyödyntää jatkotutkimuksissa.