Yritysvastuuraportoinnin vertailukelpoisuus ja raportoinnin kehittäminen : case KONE Oyj - Simola, Laura (2013)
Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää vastuuraportoinnin vertailtavuutta parantavia tekijöitä ja miten vertailukelpoisuutta voidaan kehittää yrityksissä. Tutkimuksen kohdeyrityksenä on KONE Oyj, jonka vastuuraportoinnin parantamiseksi annettiin kehitysehdotuksia. Tutkimuksen metodologinen lähestymistapa on kvalitatiivinen case-tutkimus. Tutkimus toteutettiin kahdella metodilla: Ensimmäinen osa sisältää vastuuraporttien vertailututkimuksen, jossa vertailtiin KONEen, ThyssenKruppin, Metson ja Ahlstromin vastuuraportteja raportoinnin selittävien teorioiden, GRI:n sisältö- ja laatutekijöiden, sertifiointien ja standardien, sisällön jatkuvuuden ja lukujen esittämisen sekä ulkoisen varmennuksen perusteella. Toinen osa koostuu KONEen vastuuraportoinnin kehittämistutkimuksesta vertailututkimuksen, haastattelujen ja kirjallisuuden perusteella. Vastuuraportoinnin vertailukelpoisuutta parantaa erityisesti vapaaehtoisuuteen perustuvien raportointiviitekehysten, kuten GRI- tai AA1000-viitekehyksen, käyttö. Kansainvälisiin aloitteisiin sitoutuminen, sertifioinnit ja standardit sekä halu tyydyttää nimenomaan sidosryhmien tiedontarpeita lisäävät myös vertailtavuutta. Raportin ulkoinen varmennus sinetöi vertailukelpoisuuden, sillä se varmistaa tietojen luotettavuuden. KONEen vastuuraportoinnin keskeisimmät kehityskohteet löytyvät sosiaalisen vastuun raportoinnista ja koko raportin graafisesta esityskyvystä. Yrityksen sitoutumattomuus kansainvälisiin aloitteisiin GRI:tä lukuun ottamatta aiheuttaa ihmetystä. Lisäksi erityisesti raportin oikea-aikaisuuteen ja sidosryhmätoiminnan esittämiseen on jatkossa kiinnitettävä erityistä huomiota. Yleisesti ottaen vastuuraportoinnin kenttää leimaa tällä hetkellä lukuisten aloitteiden aiheuttama sekasorto, jossa yritykset pyrkivät parhaansa mukaan vastaamaan osin ristiriitaisiinkin vaatimuksiin. Yhteisenä toiveena on vastuuraportoinnin vaatimusten selkeyttäminen, johon GRI:n uuden G4-ohjeiston toivotaan tuovan helpotusta.