Auditory processing in the two hemispheres in developing brain : MEG study - Mäenpää, Anni (2013)
Lapsien kuuloaivokuoren kehitystä ei ymmärretä vielä hyvin. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää kehityksellisiä muutoksia myöhäisissä magneettisissa kuuloherätevasteissa koko pään kattavalla neuromagnetometrillä. Tutkimukseen osallistui 6–13,5 vuotiaita tyypillisesti kehittyneitä lapsia (N = 36), jotka jaettiin kolmeen ikäryhmään, sekä aikuisia (N = 11). Osallistujilta mitattiin kuulovasteet yksinkertaisille siniäänille, jonka jälkeen lasten vasteita verrattiin aikuisten vasteisiin. Ärsykkeet esitettiin vuorotellen vasempaan ja oikeaan korvaan ja ärsykkeiden välinen aika satunnaistettiin 0,8 ja 1,2 ms:n välillä. Tutkimustuloksemme osoittaa, että lasten kuulovasterakenne eroaa huomattavasti aikuisten rakenteesta. Lapsilla vaste muodostui heikosta aktivaatiosta noin 100 ms:ssa sekä huomattavasta pitkäkestoisesta vasteesta noin 250 ms:ssa. Aikuisilla voimakkain aktivaatio oli noin 100 ms:ssa. Kontralateraaliseen korvaan esitetty ärsyke aiheutti voimakkaamman vasteen kuin ipsilateraaliseen korvaan esitetty ärsyke sekä vasemmalla että oikealla aivopuoliskolla kaikissa ikäryhmissä. Lapsilla kontralateraalinen dominanssi näkyi sekä 100 ms:ssa että 250 ms:ssa. Lisäksi havaitsimme tutkimuksessamme, että yksilöillä oli epäsymmetrisyyttä vasemman ja oikean aivopuoliskon vasteissa aikaisemmassa aikaikkunassa. Tämä viittaa siihen, että aikuisenkaltainen N100m-vaste ilmestyy aikaisemmin oikealle aivopuoliskolle, kun taas vasemmalla aivopuoliskolla suurimmalla osalla lapsista on vielä epäkypsä P50m-vaste. Meidän tuloksemme osoittavat, että kuuloaivokuoren toiminta on selvästi epäkypsää vielä 13- vuoden iässä. Lisäksi aikuisilla havaittu kontralateraalisen korvan preferenssi on havaittavissa ainakin kuuden vuoden iässä. Kypsän kuulovasteen ilmestyminen ensin oikealle aivopuoliskolle antaa aihetta olettaa, että lapsilla oikea kuuloaivokuori kehittyy vasenta nopeammin. Tämä saattaa olla seurausta siitä, että vasenta kuuloaivokuorta kuormittaa puheäänten käsittely.