Littoral contribution to whole-lake primary production in highly humic Lake Mekkojärvi - Vesterinen, Jussi (2013)
Suurin osa koko järven perustuotantoa käsittelevistä tutkimusta on tehty oligotrofisissa tai eutrofisissa järvissä ja vähän on tutkittu dystrofisten järvien toimintaa. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää litoraalivyöhykkeen perustuotannon osuutta koko järven perustuotannosta dystrofisessa Mekkojärvessä vuonna 2012. Mekkojärvessä on korkeat liuennen orgaanisen hiilen (DOC) ja humushappojen pitoisuudet ja näiden tuloksena erittäin matala valon tunkeutuvuus, suhteellisen matala ravinnepitoisuus ja suhteellisen korkea keskisyvyyden suhde maksimisyvyyteen. Mallit, jotka perustuvat edellä mainittuihin parametreihin, ennustavat pohjaleville vain 5 % osuutta kokonaisperustuotannosta Mekkojärvessä. Pelagiaalin perustuotanto mitattiin kustakin kerrostuneisuusvyöhykkeestä käyttäen 14C-menetelmää. Epifyyttistä levää poimittiin ja näytteet inkuboitiin järvessä sekä valossa että pimeässä, ja litoraalin perustuotanto mitattiin epäorgaanisen hiilen eroista valo- ja pimeänäytteissä sekä järvivedessä. Koko päivän litoraalin perustuotanto laskettiin. Pelagiaalin perustuotannossa havaittiin selvä keväthuippu, jonka jälkeen laskeva trendi syksyä kohti mentäessä. Pelagiaalin perustuotanto pysyi matalana keväthuipun jälkeen. Litoraalin perustuotanto oli suhteellisen voimakasta läpi kesän. Koko järven estimaatit ennustavat jopa yli 90 % osuutta litoraalin perustuotannolle kesällä, kun taas keväällä ja syksyllä pelagiaalin perustuotannon osuus on suurempi.