"Vedet seisahtuu, liikenteet pysähtyy" : kokemuksia uuden julkisen taiteen kohtaamisesta ANTI - Contemporary Art Festivalilla - Tuukkanen, Johanna (2013)
Tämä pro gradu -tutkielma keskittyy yleisön kokemuksiin uudesta julkisesta taiteesta ANTI – Contemporary Art Festivalin yhteydessä. Tutkielman laadullinen aineisto koostuu ryhmähaastattelusta, jonka analyysimenetelmänä käytin sisällönanalyysiä. Ryhmähaastattelu keskittyi haastateltavien kokemukseen Avustettuja kadunylityksiä Kuopiossa -teoksesta (2011) sekä siihen osallistumisesta. Toinen tutkimuskysymys koski uuden julkisen taiteen vaikutusta kaupunkitilassa tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Uuden julkisen taiteen mahdollistamista osallistumisen ja vuorovaikutuksen tilanteista pyrin luomaan laajempaa käsitystä lisäksi kolmen teosanalyysin avulla. Aineistoni perusteella haastateltavien kokemus oli erittäin positiivinen, kannustava ja rohkaiseva ja se vahvisti heidän kiinnostustaan uuteen julkiseen taiteeseen. Haastateltavien mielestä positiivinen kokemus uudesta julkisesta taiteesta voi vaikuttaa myöhempään kiinnostukseen taidetta kohtaan sekä madaltaa kynnystä ja kannustaa osallistumaan myös tulevaisuudessa. Haastateltavien kokemusten ja havaintojen perusteella teos lisäsi kaupunkitilassa tapahtuvaa vuorovaikutusta ja sai aikaan yllättävääkin aktiivisuutta. Eri-ikäiset ihmiset lapsista nuoriin ja vanhuksiin osallistuivat teokseen ja lähtivät mukaan kannettavaksi, mitä voi pitää tavallisesta kaupunkikuvasta poikkeavana aktiivisuutena. Haastateltavien mielestä yllätykselliset esteettiset kokemukset olivat positiivisia kokemuksia arjen keskellä. Tulosten perusteella uudella julkisella taiteella on mahdollisuus tuottaa uusia esteettisiä kokemuksia. Kokemus voi olla piristysruiske työmatkalla tai voimakas kokemus, joka elää haastateltavien kertomuksissa pitkään tapahtumisen jälkeenkin muuttaen jopa heidän kokemustaan kaupunkitilasta. Kaupunkitilassa koettu positiivinen kokemus uudesta julkisesta taiteesta voi kasvattaa ihmisten kiinnostusta taiteeseen yleisellä tasolla ja rohkaista osallistumaan myös uudelleen.