Aktiiviset työvoimapoliittiset toimenpiteet : sutta ja sekundaa vai onnistunutta työllisyyspolitiikkaa? - Liikanen, Johanna (2012)
Tutkimuksessa analysoitiin aktiivisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikutusta työllistymiseen ja työttömyyden hoitoon. Työllistymistä tarkasteltiin Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston tarjoaman kvantitatiivisen, vuosia 2002-2008 edustavan Työvoimatoimistojen kokonaisaineiston avulla. Aineisto sisältää työvoimaa, työttömyyttä, tukitoimenpiteitä ja avoimia työpaikkoja kuvaavia muuttujia työvoimatoimistoittain. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti eri aktivointitoimenpiteiden työllistäviin vaikutuksiin ja vaikutusten alueellisiin eroavaisuuksiin. Tarkastelua varten työvoimatoimistot jaettiin kokonsa mukaan suuriin, keskisuuriin sekä pieniin työvoimatoimistoihin. Aktiivisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikuttavuudesta on tehty melko paljon tutkimusta, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Toimenpiteiden vaikuttavuus on tutkimuksissa jäänyt usein alhaiseksi ja osa tutkijoista on todennut tukitoimenpiteillä olevan jopa negatiivista vaikutusta työllistymiseen. Aktivointitoimenpiteiden tarve kuitenkin tunnustetaan yleisesti. Alhaisen vaikuttavuuden syynä on epäilty usein olevan väärin kohdennetut toimenpiteet. Suomessa on tehty viime vuosikymmeninä lukuisia työvoimapalveluiden uudistuksia, joiden on katsottu vieneen sektoria oikeaan suuntaan. Tutkimustulosten mukaan tukitoimenpiteillä on erilaajuisia vaikutuksia niihin osallistuneiden työllistymiseen. Myös alueellisia eroavaisuuksia voidaan havaita. Tuloksia on tulkittu niin, että työvoimatoimistojen resurssien kohdentamista tulisi selvittää lisää ja työttömien palvelutarpeeseen liittyvään problematiikkaan tulisi perehtyä entistä laajemmin, jotta tukea saataisiin kohdennettua mahdollisimman tuloksellisesti. Työvoimapoliittisten interventioiden tarpeellisuudesta vallitsee laaja yhteisymmärrys, mutta resurssien allokointi jakaa mielipiteitä. Valtion talous näyttelee suurta roolia työvoimapolitiikan päätöksenteossa. Työttömyysongelman ratkaisemiseksi tarvittaisiin uusia keskustelunavauksia, rohkeita ideoita sekä yritys- ja kolmannen sektorin liittymistä työttömyystalkoisiin.