Composing a piece : the birthing of "Self-Actualize" - Komulainen, Timo (2013)
Valmiit teokset ovat olleet pitkään säveltämisen tutkimuksen keskiössä. Sävellysprosessia ei voi ymmärtää sitä epäsuorasti tutkimalla. Ensi käden tieto säveltäjiltä on vähäistä. Tutkielman tekijän tarkoituksena oli tarkastella säveltämänsä "Self-Actualize" -metallimusiikkiteoksen sävellysprosessia ymmärtääkseen tapaansa työskennellä. Laadittu kronologinen narratiivi perustuu dokumentaatiolle prosessista, johon sisältyy päiväkirjamerkintöjä ja äänitiedostoja. Narratiivia tulkittiin laadullisesti. Narratiivia seurasi sävellysprosessin yhteenveto ja sen pohdiskelu. Selvä intentio ja tavoitteiden asetus olivat prosessin keskeisiä tekijöitä. Niiden merkittävyys tuli esille myös muiden säveltäjien kirjoituksissa. Näille säveltäjille kynä ja paperi olivat tärkeitä säveltämisen työkaluja, kun taas tutkittu prosessi perustui pitkälti tietokoneohjelmistojen käytölle. Tutkielma loi omalaatuisen katsauksen sävellysprosessiin, osoittaen, että säveltämiseen liittyy yleismaailmallisia piirteitä. Tekijä kannustaa säveltäjiä tutkimaan sävellysmenetelmiään ja jakamaan löytönsä toistensa kanssa.