Ergonomiainnovaation käyttöönotto ja käyttö ikääntyneen työntekijän kokemuksena : synnytystuki kätilön työssä - Tallinen, Päivi (2013)
Työvoiman ikääntyminen ja ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys lisäävät tarvetta työntekijöiden työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseen terveydenhuoltoalalla. Kätilöt ovat yksi niistä terveydenhuollon ammattiryhmistä, joiden työkyvyn ylläpitoon kuuluu tuki- ja liikuntaelinoireiden ennaltaehkäisy. Työnkuvaan ja ergonomiaan liittyvillä hyvillä käytännöillä voidaan kompensoida työntekijän fyysisen toimintakyvyn alenemista ja torjua työperäisiä sairauksia. Näin työntekijää voidaan auttaa säilyttämään tuottavuutensa ja jatkamaan työntekoa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin ikääntyneiden työntekijöiden kokemuksia ergonomiainnovaation käyttöönotosta, käytöstä ja käytön vaikutuksista työssä jatkamiseen. Tutkimuksessa haastateltiin viittä yli 50 vuotiasta kätilöä uudenlaisen synnytystuen käyttökokemuksista. Haastattelu toteutettiin ryhmähaastatteluna ja teemahaastattelulla kerätty aineisto analysoitiin induktiivisesti sisällönanalyysillä. Synnytystuen käyttöönottoon ja käyttöön vaikuttivat merkittävästi työyhteisön ja kätilöiden asenteet. Kätilöt, joilla oli myönteinen asenne, käyttivät synnytystukea useammin ja monipuolisemmin, jakoivat enemmän tietoa ja kokemuksiaan laitteen käytöstä sekä suosittelivat synnytystukea äidille säännöllisemmin. Parhaiten synnytystuen käyttöä tukivat hyvä laitteen käytön hallinta ja käyttötilanteen suunnittelu etukäteen. Synnytystuen onnistuneeseen käyttöön vaikuttavat monet laitteeseen, kätilöön, synnyttäjään ja synnytystuen käyttötilanteeseen liittyvät tekijät. Kätilöiden omaksumat työtavat vaikuttavat synnytystuen käyttöön ja ovat tärkeä tekijä tuki- ja liikuntaelinoireiden ennaltaehkäisyssä. Tutkimuksen yhteenvetona voidaan todeta, että synnytystuen onnistuneeseen käyttöönottoon ja käyttöön vaikuttivat työyhteisön ja kätilöiden asenteet, onnistuneet käyttökokemukset ja kätilön omaksumat toimintatavat. Terveydenhuoltoalalla tarvitaan lisää tutkimuksia ergonomiainnovaatioiden onnistuneesta käyttöönotosta ja työntekijöiden käyttökokemuksista.