Yrittäjyyskasvattajan valmiudet yrittäjyyden kehittämisessä : case 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja yritystoiminnan ohjaajana - Korhonen, Heli (2013)
4H on valtakunnallisesti toimiva nykyaikainen lasten ja nuorten elämänhallintaa ja yritteliäisyyttä tukeva kansalaisjärjestö. Yrittäjyyskasvatuksen toteuttaminen on kuulunut järjestön toimintaan alkuajoista saakka. Eri aikakausina järjestö on kehittänyt toimintaansa sellaiseksi, että se vastaa kulloisenkin ajan tarpeisiin. Tällä vuosikymmenellä nuorten kasvua yrittäjyyteen tuetaan Kolme askelta työelämään – toimintamallin avulla. Ryhmätoiminta, koulutukset, työelämävalmiudet ja työllistäminen sekä nuorten yritykset ovat niitä avaintoimintoja, joita kaikissa 4H-yhdistyksissä toteutetaan. Tästä toiminnasta paikallisella tasolla vastaa 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja, jonka ydintehtäviin kuuluu mm. nuorten yritystoiminnan edistäminen ja ohjaaminen. Tämän kvalitatiivisen tutkimuksen tarkoitus oli hakea vastauksia kysymykseen millaisia valmiuksia 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajilta edellytetään nuorten yritystoiminnan ohjaamisessa. Tutkimuksen tekijä toteutti yhdessä yamk-opiskelija Sirkka Suomäen kanssa 42 toiminnanjohtajalle etukäteen kyselytutkimuksen, jota molemmat opiskelijat hyödynsivät omissa opinnäytetöissään. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella saatiin selville, että toiminnanjohtajien pitäisi suhtautua yrittäjyyteen myönteisesti, ymmärtää yrittäjyyden kokonaisvaltainen sisältö (sisäisen, ulkoisen ja omaehtoisen yrittäjyyden tunteminen), ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan (tietoja ja taitoja) ja tuntea keskeisimmät oppimiskäsitykset sekä rakentaa toimivat lähiverkostot yritystoiminnan edistämistä varten.