Vanhempien masennusoireiden yhteys lasten koulussa esiintyvään ongelmakäyttäytymiseen - Mäkynen, Marianna; Niskanen, Essi (2013)
Tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien masennusoireiden yhteyttä lasten koulussa esiintyvään ulospäin sekä sisäänpäin suuntautuvaan ongelmakäyttäytymiseen ensimmäisellä ja kolmannella luokalla. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, vaikuttavatko molempien vanhempien masennusoireet eri tavalla lasten ongelmakäyttäytymiseen kuin vain toisen vanhemman masennusoireet. Tutkimuk-sessa selvitettiin myös vanhempien käyttämien vanhemmuustyylien vaikutuksia masennusoireiden ja ongelmakäyttäytymisen väliseen yhteyteen. Tässä tutkimuksessa käytettiin Alkuportaat -seurantatutkimuksen aineistoa, jossa on tutkittu lapsia esiopetusvuodesta neljännen luokan loppuun. Tutkimuksen noin 2000 lapsesta valittiin satunnaisesti 1-4 lasta kultakin luokalta tarkempaan tutki-mukseen. Tässä tutkimuksessa oli mukana 406 lasta ja heidän vanhempansa, joista äitejä oli 363 ja isiä 248. Opettajat arvioivat lasten ongelmakäyttäytymistä kyselylomakkeella ensimmäisellä ja kolmannella luokalla. Vanhemmat arvioivat käyttämiään vanhemmuustyylejä ja masennusoireita kyselylomakkeiden väittämien perusteella. Tulokset osoittivat, että äitien masennusoireet olivat yhteydessä lasten ulospäin sekä sisäänpäin suuntautuvaan ongelmakäyttäytymiseen. Isien masen-nusoireet puolestaan olivat yhteydessä lasten ulospäin suuntautuvaan ongelmakäyttäytymiseen. Li-säksi havaittiin, että kun molemmilla vanhemmilla oli masennusoireita, niin silloin lapsilla esiintyi enemmän ulospäin suuntautuvaa ongelmakäyttäytymistä. Tutkittaessa vanhemmuustyylien vaiku-tuksia masennusoireiden ja lasten ongelmakäyttäytymisen väliseen yhteyteen, havaittiin, että sekä äitien että isien osoittama voimakas lämpimyys vähensi ja vähäinen lämpimyys lisäsi lasten ulos-päin suuntautuvaa ongelmakäyttäytymistä. Äitien ja isien käyttämä voimakas behavioraalinen kont-rolli lisäsi lasten ulospäin suuntautuvaa ongelmakäyttäytymistä ja äitien käyttämä voimakas beha-vioraalinen kontrolli lisäsi myös lasten sisäänpäin suuntautuvaa ongelmakäyttäytymistä. Äitien ja isien käyttämä voimakas psykologinen kontrolli lisäsi lasten ulospäin suuntautuvaa ongelmakäyt-täytymistä ja äitien käyttämä voimakas psykologinen kontrolli lisäsi myös lasten sisäänpäin suun-tautuvaa ongelmakäyttäytymistä. Vanhempien masennusoireiden ja heidän käyttämien vanhem-muustyylien havaittiin olevan enemmän yhteydessä lasten ulospäin kuin sisäänpäin suuntautuvaan ongelmakäyttäytymiseen. Lisäksi havaittiin, että äitien masennusoireet ja vanhemmuustyylit olivat voimakkaammin yhteydessä lasten ongelmakäyttäytymiseen kuin isien.