Life cycle methods for environmental assessment of nanotechnology - Kekäläinen, Janne (2012)
Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka antaa yleissilmäyksen erilaisiin elinkaarimetodeihin, joilla voidaan arvioida nanoteknologiaa sisältävien tuotteiden ympäristövaikutuksia. Työssä selvitetään elinkaariajattelun tärkeys ja kuvataan erilaisia ympäristöarviointimenetelmiä. Tässä tutkielmassa tarkastellut menetelmät ovat elinkaariarvionti (LCA), hiilijalanjälki, vesijalanjälki, ekologinen jalanjälki ja ekologinen selkäreppu (MIPS). Työ käsittelee nanoteknologiaan liittyviä ympäristöasioita ja tarkastelee elinkaarimenetelmien soveltamista ja soveltuvuutta nanoteknologiaan. Työn tuloksena raportoidaan, että kuvatut ympäristöarviointimenetelmät soveltuvat nanoteknologian vaikutusten arviointiin, mutta toisaalta nanoteknologiaan liittyvät ympäristövaikutukset ovat vielä huonosti tunnettuja.