Käsitetestien synnyttämä keskustelu mekaniikan peruskurssilla - Rossi, Anni (2013)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin käsitetestien synnyttämää keskustelua mekaniikan peruskurssilla. Käsitetestit ovat oleellinen osa Peer Instruction -opetusmenetelmää, joka pyrkii lisäämään opiskelijoiden roolia aktiivisina oppijina massakurssilla. Kurssin luennot rakentuivat vuorottelevista luennoitsijan alustuksista ja esitetyistä käsitetesteistä. Opiskelijat pohtivat ja vastasivat ensin testeihin itsenäisesti. Tätä seurasi muutaman minuutin mittainen ryhmäkeskustelu, jonka jälkeen opiskelijat vastasivat kysymykseen uudelleen. Lopuksi testin ratkaisu käytiin läpi - yleensä luennoitsijan johdolla. Työssä tutkittiin, millaista opiskelijoiden käymä keskustelu on käsitetestien aikana, ja kuinka se muuttaa opiskelijoiden vastauksia. Lisäksi pyrittiin löytämään käsitetestien muotoilusta ja esitystavasta opiskelijoita hämmentäneitä ja keskustelua vaikeuttaneita piirteitä. Testit luokiteltiin kolmeen ryhmään tyylinsä mukaan, ja selvitettiin, onko tehtävätyypillä vaikutusta osaamiseen. Tutkimusta varten kurssin luennot videoitiin ja yhden opiskelijan ympärille muodostuneen ryhmän keskustelut nauhoitettiin. Tutkimuksessa havaittiin, että opiskelijoiden käymät keskustelut käsittelivät pääsääntöisesti esitettyä käsitetestiä, mutta olivat tyyliltään hyvin suurpiirteisiä. Fysiikan termejä käytettiin epätarkasti, ja suoranaisesti virheellisiäkin ajatuksia esitettiin. Keskusteluryhmän kokoonpanolla oli selvä vaikutus keskustelun kulkuun. Keskustelujen seurauksena lähes kaikissa testeissä oikeiden vastausten määrä kasvoi. Huomattiin, että opiskelijoilla oli ongelmia erityisesti sellaisissa testissä, joissa oli mahdollisesti useampi oikea vaihtoehto. Lisäksi epäselvyyttä syntyi tarkasti määrittelemättömistä muuttujista ja vakioista. Testin tyypillä ei näyttänyt juuri olevan vaikutusta osaamiseen.