Peeking inside the cloud - Rouvinen, Juha (2013)
Pilvilaskenta on uusi laskentamalli, joka on ollut suuren kiinnostuksen kohteena. Kaikesta saamastaan huomiosta huolimatta pilvilaskennan tarkasta määrityksestä on olemassa epäselvyyttä. Tässä tutkielmassa käymme läpi erilaisia alan asiantuntijoiden ja tutkijoiden antamia määritelmiä pilvilaskennasta ja pyrimme näiden pohjalta löytämään sen pääominaisuudet. Huomaamme, että pilvilaskenta on pohjimmiltaan SaaS:in ja utility computing:in yhdistelmä ja sen ominaispiirteet ovat sen rajattomat abstraktit resurssit (jotka ovat käytettävissä milloin tahansa, missä tahansa) ja sen välitön ja automaattinen skaalautuvuus. Vertaamme myös pilvilaskentaa muihin laskentamalleihin, jotka tavalla tai toisella liittyvät siihen. Tarkoituksena on löytää niiden yhtäläisyyksiä ja eroja. Päädymme johtopäätökseen, että pilvilaskenta ”ansaitsee” olla oma laskentamallinsa.